BREEAM-oplevercertificaat Excellent voor FIRST Rotterdam

22-09-2016

Het project FIRST Rotterdam heeft recentelijk het BREEAM-oplevercertificaat EXCELLENT (4 sterren) behaald.

Recht tegenover station Rotterdam Centraal, op de meest prominente locatie van het Rotterdam Central District, markeert het nieuwe kantorencomplex FIRST Rotterdam de entree naar de binnenstad. De nieuwbouw omvat in totaal ca. 54.000 m2 bvo (31 verdiepingen) en een ondergrondse parkeergarage (ca. 7.400 m2). In het gebouw zijn talloze duurzame maatregelen verwerkt. Zo is de gebouwschil voorzien van hoogwaardige isolatie en wordt de verlichting geschakeld op basis van aanwezigheid en gedimd op basis van aanwezig daglicht (raamzijde). Verwarming en koeling wordt geregeld op basis van aanwezigheid (aanwezigheidssensoren zijn gekoppeld aan het GBS) waardoor de energievraag voor koeling en verwarming gereduceerd wordt. Daarnaast vindt duurzame opwekking van warmte en koude plaats door middel van warmte-/koudeopslag en warmtepompen. Regenwater wordt opgevangen via mossedumdaken en gebruikt voor doorspoeling van toiletten, waarmee het gebruik van drinkwater zal verminderen. Tevens wordt aanvullende duurzame opwekking van elektriciteit gerealiseerd door op het dakoppervlak waar geen mossedumdak gerealiseerd is te voorzien in PV-panelen. Nauta Dutilh (verdieping 22 t/m 31) en Robeco (verdieping 0 t/m 7) zijn de grootste huurders van het pand.

Peutz is als integraal adviseur milieu, bouwfysica, brandveiligheid en energie/duurzaamheid vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de uitvoering van de nieuwbouw van FIRST. De BREEAM-certificering is door Peutz gecoördineerd (BREEAM Expert) en in dit kader zijn veel ondersteunende werkzaamheden en onderzoeken verricht.

Contactpersoon: j.hesen [at] peutz.nl (subject: BREEAM-oplevercertificaat%20Excellent%20First%20Rotterdam) (Jeroen Hesen)