Handhaving Energielabelplicht per 1 juli 2015

22-07-2015

Het Energielabel is verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een pand. Sinds 1 juli is de Inspectie Leefomgeving en Transport gestart met handhaving.

Energielabel

 

Een Energielabel geeft de energetische kwaliteit van het pand weer. Er zijn twee methoden voor het bepalen van het Energielabel beschikbaar. De basismethodiek en de detailmethodiek. De basismethodiek kan voor alle utiliteitsgebouwen gebruikt worden en resulteert in een label van G t/m A. De detailmethodiek mag onder voorwaarden gebruikt worden voor energiezuinige (nieuwe) utiliteitsgebouwen en kan resulteren in een Energielabel t/m A++++.

Handhaving

De Inspectie Leefomgeving en Transport kan sinds 1 juli een bestuurlijke boete opleggen indien het verplichte Energielabel niet is overhandigd bij verhuur, verkoop of oplevering van een pand. Deze boete kan oplopen tot € 20.250,-.

Gecertificeerd adviseur

Alleen een gecertificeerd adviseur mag een Energielabel opstellen, waarbij moet worden gewerkt volgens een vastgestelde beoordelingsrichtlijn (BRL 9500). Peutz is gecertificeerd voor het opstellen van Energielabels volgens de basismethodiek én volgens de detailmethodiek.

Contactpersoon: m.vanbeek [at] peutz.nl (subject: Handhaving%20Energielabelplicht%20per%201%20juli%202015) (Marco van Beek)