Introductie Ecodesign label voor ventilatie-units

01-12-2015

Volgens de Ecodesign regelgeving zijn fabrikanten van ventilatie-units vanaf 1 januari 2016 verplicht om hun producten te voorzien van een Ecodesign energielabel. Wat houdt deze labeling in? En wat kunt u van Peutz verwachten op dit gebied?

Ecodesign Directive

De Ecodesign Directive van de Europese Unie is een richtlijn die verplichte ecologische eisen stelt aan alle energieconsumerende en energie-gerelateerde producten die verkocht worden in de EU lidstaten. De richtlijn komt voort uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) voor het energiezuiniger maken van gebouwen. Binnen deze richtlijnen zijn meer dan 40 productgroepen (CV-ketels, lampen, Tv's, koelkasten, etc.) gedefinieerd, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor ongeveer 40% van de huidige uitstoot van broeikasgassen in Europa.

De doelstelling

Het doel van de Ecodesign richtlijn is om fabrikanten van energieverbruikende en -gerelateerde producten te verplichten om onder meer het energieverbruik van hun producten terug te dringen. Aan de hand van de richtlijn dragen deze fabrikanten actief bij aan de 2020-doelstellingen voor het met 20% reduceren van de uitstoot van broeikasgassen en het terugdringen van de totale energieconsumptie met 20%.

Ventilatie-units (Lot 6)

De implementatie van de Ecodesign Directive is onderverdeeld in een aantal gebieden (lots), onderverdeeld naar productgroep. Lot 6 betreft ventilatie-units. Dit is een zeer relevante groep, aangezien ventilatie, verwarming, en air-conditioning, verantwoordelijk is voor 15% van de totale energieconsumptie in de EU. Een substantiële besparing kan worden bereikt door het stellen van prestatie-eisen voor ventilatieproducten.

Vanaf 2016 gelden specifieke Ecodesign-eisen voor niet-residentiële ventilatie-units. Deze dienen bijvoorbeeld uitgevoerd te zijn met een toerenregeling, bypass, en een minimum thermisch rendement van de warmteterugwinning, in combinatie met additionele eisen aan het specifiek ventilatorvermogen. Alle ventilatie-units moeten aan deze eisen voldoen en krijgen een Ecodesign label wanneer de fabrikant kan aantonen dat een product de vereiste prestaties levert. Vanaf 1 januari 2016 mogen enkel nog ventilatie-units met een Ecodesign label worden verkocht.

Residentiële ventilatie-units moeten, om in aanmerking te komen voor een Ecodesing energielabel, een toerenregeling en een bypass hebben. Eisen ten aanzien van het minimum thermisch rendement zijn nog niet vastgelegd. Het is de verwachting dat in de nabije toekomst gelijkaardige eisen voor residentiële units worden opgelegd.

Wat doen wij?

Wij testen en valideren de (thermische en akoestische) prestaties van ventilatie-units voor diverse fabrikanten. De ventilatie-units worden getest in onze laboratoria zodat de vereiste proefresultaten voor het verkrijgen van een Ecodesign energielabel beschikbaar zijnen de ventilatie-units gereed zijn voor de nieuwe richtlijnen voor de Europese markt. Dankzij onze kennis en expertise in de thermodynamica kunnen wij fabrikanten ondersteunen bij het (door)ontwikkelen en optimaliseren van de geteste ventilatie-units.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (subject: Ecodesign%20label) (Casper Esmeijer)