Onderzoek verstoring aardmagnetisch veld

12-01-2016

Onze aarde wordt omringd door een magneetveld. Dit magneetveld kan worden beïnvloed door magnetisch geleidende materialen zoals ijzer. Recent is door Peutz onderzoek verricht naar deze verandering van het magneetveld als gevolg van tram-passages. Dit onderzoek levert bruikbare informatie waarmee beter bepaald kan worden of hinder te verwachten is en hoe dit eventueel beperkt kan worden.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Alstom in Reims (Frankrijk). Hiervoor is een tram met behulp van een Unimog, een klein diesel aangedreven voertuig op de rails, voortgetrokken en is het magneetveld op diverse afstanden tot het spoor bepaald. Tijdens deze metingen was de bovenleiding uitgeschakeld omdat dit een significant magneetveld kan opwekken. Het effect van deze bovenleiding is in eerdere onderzoeken door Peutz al vastgesteld onder verschillende omstandigheden in Reims, La Rochelle en Nottingham. Met name gevoelige apparatuur zoals een MRI en elektronen microscoop kunnen van deze ultra laagfrequente signalen hinder ondervinden.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om beter te kunnen adviseren over de nadelige effecten van deze verstoringen en hoe ze beperkt kunnen worden.

Contactpersoon: m.wolert [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20onderzoek%20EM%20velden) (Marcel Wolfert)