Lichttoren

foto
Norbert van Onna

Het Philips icoon “De Lichttoren” is één van de kenmerkendste gebouwen in Eindhoven. De Lichttoren is bij de renovatie getransformeerd van een fabriek naar lofts, kantoren en commerciële functies, met een totaal oppervlak van ca. 47.000 m2. Het monumentale uiterlijk is daarbij behouden. Peutz heeft de bouwfysica en brandveiligheid geadviseerd.

Bouwfysica

Voor het oplossen van de bouwfysische problemen moest de geluidisolatie van de 10cm dikke betonnen vloeren worden verbeterd naar die van een modern appartementengebouw. Dit terwijl de kenmerkende industriële betonnen draagconstructie aan de onderzijde van de vloeren in het zicht bleef. De oplossing was een hele lichte zwevende vloer op een grote spouw gevuld met poreus materiaal. In deze spouw zijn ook de benodigde leidingen en riolering ondergebracht. Daarnaast zijn in het gebouw andere commerciële functies zoals een restaurant en een fitnesscenter gehuisvest, die afdoende geïsoleerd moesten worden van de lofts. Om dit te bereiken zijn zwevende dekvloeren en dubbele plafonds geïnstalleerd.

Binnenklimaat

Tijdens de bouw is er goed geluisterd naar de wensen van de monumentencommissie. Belangrijke punten daarbij waren behoud van het uiterlijk, maar ook een sterke verandering van het binnenklimaat en hogere comforteisen ten behoeve van de bewoners. In overleg met monumentenzorg is besloten de gevel en het glas te isoleren én de kenmerkende grote glashoeveelheden en gevelbeeld met de glasverdeling te handhaven. Daarnaast is aan de zonbelaste zijde zonwerend glas aangebracht om samen met vloerkoeling en een beperkte ventilatiecapaciteit een goed binnenklimaat te kunnen realiseren.

GA 3822
Opdrachtgever
Stichting Trudo
Stad
Eindhoven
Land
Nederland