Naden en voegen: brandwerend kan!

02-11-2015

De brandwerendheid van een constructie geeft aan hoe lang die een brand kan tegenhouden. Omdat een gevel, wand, vloer of dak vrijwel altijd een samenstel van onderdelen is, zijn er onvermijdelijk naden en voegen aanwezig. Die blijken vaak bepalend voor de brandwerendheid.

Wij onderzochten in ons laboratorium voor onder andere de firma Den Braven wat je daar aan kunt doen.

Brandwerendheid van rechte voegen

Om de brandwerendheid van een wand met rechte voegen te bepalen, plaatsen we de wand tegen onze oven van 4 meter breed en 3 meter hoog. De beproeving heeft plaatsgevonden conform EN 1366-4:2006+A1:2010 “Bepaling van de brandwerendheid van installaties in gebouwen - Deel 4: Afdichtingen voor rechte voegen”. Om zo veel mogelijk informatie uit een beproeving te halen is gestudeerd op een zo slim mogelijke indeling van de testwand. Dat heeft ertoe geleid dat in totaal 38 PUR- en kitnaden zijn gemaakt, zowel horizontaal als verticaal georiënteerd. Hierbij is bij een aantal horizontale kitnaden een vervorming van 25% aangebracht waardoor de testresultaten ook geldig zijn bij de wandaansluiting met een vloer, plafond of dak.

PUR- en kitnaden

Na de beproeving zijn de producten door Peutz geclassificeerd volgens de EN 13501-2:2007+A1:2009. Het toepassingsgebied is door ons beschreven in een aantal handzame samenvattingsdocumenten in zowel de Nederlandse als de Engelse taal.

Contactpersonen: j.mertens [at] peutz.nl (subject: Naden%20en%20voegen) (Jacques Mertens) en h.leenders [at] peutz.nl (subject: Naden%20en%20voegen) (Harm Leenders)