Renovatie monument en modernisering van de Beethovenhalle in Bonn

12-05-2015

De Beethovenhalle in Bonn uit 1959, ontworpen door Siegfried Wolske in de stijl van organische architectuur, wordt gerenoveerd en gemoderniseerd.
Het projectteam, met de architect Nieto Sobejano en Peutz als de akoestiek adviseur, heeft drie varianten voor deze renovatie ontwikkeld.

De eerste variant beschouwt naast de renovatie van de bouwschil alleen de absoluut noodzakelijke maatregelen voor het herstellen van de bedrijfszekerheid. De tweede variant voorziet in functionele verbeteringen, waarbij de studio wordt omgebouwd naar een orkestrepetitie- en kamermuziekzaal met een over één verdiepingshoogte beweegbare vloer.
Bij de derde variant wordt een akoestisch hoogwaardige concertzaal gerealiseerd door een groot deel van de vloer met mobiele platforms eveneens één verdieping te verlagen. Hierdoor ontstaan laterale reflecties waarmee een ruimtelijke klank wordt gerealiseerd. Met de mobiele platforms kan de ruimte na een klassiek concert weer in zijn oorspronkelijke staat worden teruggebracht.
Op 7 mei 2015 heeft de gemeenteraad van Bonn besloten tot renovatie en modernisering van de Beethovenhalle (de tweede variant).