Windturbines, transformatorstations en stalen bruggen op Euronoise 2015

01-06-2015

Maandag 1 juni tot en met woensdag 3 juni 2015 organiseren de Belgische en Nederlandse akoestische genootschappen, ABAV en NAG, het tiende internationale congres over alle aspecten van geluid en lawaai: Euronoise 2015. Peutz geeft dit jaar in Maastricht maar liefst tien presentaties.

Geluidproductie van een spoorbrug

John Oostdijk wijdt uit over het onderzoek dat we uitgevoerd hebben voor de spoorbrug over de A1 te Muiderberg. De bestaande betonnen spoorbrug wordt vervangen door een stalen boogbrug met een betonnen rijdek. Om het geluid ter plaatse van woningen te beperken worden strenge eisen gesteld aan de geluidproductie van rijdende treinen over de brug. Met behulp van berekeningen met een Eindige Elementen Methode en geluid- en trillingmetingen aan een bestaande brug is een prognose gemaakt van de geluidproductie van de nieuwe brug in de ontwerpfase. In de lezing worden het plan van aanpak en de resultaten van het onderzoek gepresenteerd.
Engelse titel: Noise prediction of a steel-concrete railway bridge using a FEM.

Antigeluid in transformatorstations

Edwin Buikema gaat in op twee concepten van antigeluid. Hij voerde onderzoek uit in ons akoestisch laboratorium en in het veld bij een grote transformator. Metingen lieten tot nu toe veelbelovende reducties zien van 5 dB omnidirectioneel tot 10 dB voor specifieke richtingen.
Engelse titel: Active noise control in practice: transformer station.

Laag frequent geluid van windturbines

Eugène de Beer legt aan de hand van een concreet project uit dat vanwege het ontbreken van regels voor laagfrequent geluid in Nederland gekeken is naar het aanwezige achtergrondniveau in relatie tot de geluidproductie van een windturbine en de bijdrage in relatie tot verschillende windsnelheden en -richtingen. De uitkomsten zijn onder meer vergeleken met Deense regelgeving.
Engelse titel: Assessment of low-frequency noise due to wind-turbines in relation to low-frequency background noise.

Voor de overige programma onderdelen verwijzen wij u door naar de website van Euronoise.