Zorgen om bouwlawaai bij kantoren aan de Zuidas

24-04-2015

Bouwlawaai is een actueel thema. Het artikel in het FD van 24 april illustreert dit. Veroorzakers en ontvangers van bouwlawaai hebben tegengestelde belangen, waartussen een redelijk evenwicht gezocht moet worden.

Bouwlawaai-normen voor bouwen en slopen zijn wettelijk geregeld in het Bouwbesluit 2012, maar gelden uitsluitend voor woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen. Kantoren kennen deze bescherming niet. Hiervoor is andere aanpak nodig. Regelmatig blijkt een ontheffing vereist te zijn, bijvoorbeeld indien langdurig geheid wordt op niet te grote afstand van woningen. Het is van belang de eventuele noodzaak van zo'n ontheffing vroegtijdig vast te stellen om vertraging in het bouwproces te vermijden.

Wij adviseren in diverse situaties over dit onderwerp, voor veroorzakers of ontvangers, mede vanwege uitgebreide ervaringen hiermee. Voor adequate prognoses beschikken wij over een omvangrijke databank met geluidgegevens van allerlei bouwactiviteiten en apparaten. Monitoring van bouwlawaai – ook over relatief lange periodes – wordt veelvuldig door ons verzorgd, met speciale technieken om feitelijk bouwlawaai te kunnen onderscheiden van overige geluiden, bijvoorbeeld vanwege drukke verkeerswegen. Twee keer per jaar verzorgen wij een cursus over dit onderwerp. Ook hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar wet- en regelgeving over bouwlawaai in andere landen, en het effect van mogelijke geluidreducerende maatregelen.