ICO

foto
Frank Greiner

In 1995 werd de nieuwbouw van het ICO Centrum voor Kunst en Cultuur aan de Zuidhaege te Assen opgeleverd. Deze nieuwbouw is ontworpen door de Rotterdamse architect Jan Hoogstad. In het gebouw zijn cursusruimten gerealiseerd voor muziek, dans en beeldende vorming, een theater en een concertzaal.

Zaalakoestiek

De nieuwbouw is gekoppeld aan een voormalig kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Assen uit 1923. Om dit monumentale pand te kunnen behouden is het verbouwd tot theater, waarbij geluidisolatie is toegepast. Het theater van het ICO heeft 265 zitplaatsen, en de concertzaal heeft 180 zitplaatsen (3.900 m3 en 17.000 m3 respectievelijk). Omdat de concertzaal een ronde vorm heeft kunnen er focuseffecten en repeterende echo's optreden. Om dit te voorkomen is het podium zo geplaatst dat de geluidsbron buiten het focuspunt ligt en zijn de zitplaatsen stijl oplopend.

T629
Opdrachtgever
Gemeente Assen
Stad
Assen
Land
Nederland