De Klinker

foto
Peutz

Het in 2015 geopende cultuurhuis De Klinker heeft een theaterzaal, een zaal met vlakke vloer, een café, een bibliotheek, een TV- en radio studio en verschillende les- en oefenruimtes voor muziek, drum en dans. Het cultuurhuis heeft een totale oppervlakte van ca. 8.000 m2. Peutz adviseerde ten aanzien van akoestiek, bouwfysica en de brandveiligheid.

Gedilateerde zalen

De theaterzaal bevindt zich op de begane grond. Door de orkestbak dicht te schuiven wordt het toneel vergroot in de richting van de zaal. De zaal bestaat uit 650 stoelen verdeeld over de parterre en het balkon met loges. De vlakke vloerzaal ligt op korte afstand, op de eerste verdieping. Deze zaal is ontworpen voor uiteenlopende voorstellingen zoals kamermuziek, toneel of bioscoop, maar ook conferenties of recepties met de mogelijkheid voor gelijktijdig gebruik van de grote zaal. De grote theaterzaal is daarom gefundeerd op een circa 1m dikke betonnen keldervloer. De begane grond vloer en alle bovengelegen vloeren zijn rondom gedilateerd van de grote zaal. De vlakke vloerzaal is niet gedilateerd ten opzichte van het gebouw maar ontworpen als een zware betonnen doos geplaatst op een stalen vakwerkconstructie. Hierdoor ontstaat samen met de dilatatie rondom de grote zaal voldoende geluidreductie om beide zalen met hoge geluidniveaus simultaan te kunnen gebruiken.

Zwevende dekvloer en dubbele wandconstructie

De muzieklesruimten zijn allemaal uitgevoerd met een zwevende dekvloer en dubbele wandconstructies. De popoefenruimten, drumruimten, danszaal en de radio- en tv-studio zijn uitgevoerd als volledige doos-in-doos constructies, waarvan het merendeel in metal stud is uitgevoerd. Alleen de drum- en popoefenruimtes zijn volledig opgebouwd uit prefab beton, met voorzetwanden aan de open bibliotheekzijde. Op deze manier is voor elke ruimte een akoestiek en isolatie gerealiseerd die past bij de functie van de ruimte.

 

TC 1203
Opdrachtgever
Gemeente Oldambt
Stad
Winschoten
Land
Nederland