De Lawei en De Meldij

Schouwburg De Lawei te Drachten bestaat uit twee gebouwgedeelten: De Lawei en De Meldij. De voormalige Meldij is volledig gesloopt en opnieuw gebouwd. Hierbij is dit gebouwgedeelte aanzienlijk uitgebreid. Dit deel omvat nu een vlakke vloer zaal met 225 stoelen schuifbare tribune, een filmzaal met 99 vaste stoelen, popoefen- en drumlokalen, muzieklesruimten, centrum voor de kunsten met onder andere schilders en edelsmeden, een danszaal en een foyer met bar.

De Lawei is van origine reeds voorzien van een grote en een kleine theaterzaal, een foyer, een restaurant en een café. De Lawei heeft een optopping gekregen met kantoren, een uitbreiding met kleedkamers, het café is vergroot, het restaurant is vernieuwd en grenzend aan de foyer is een nieuwe expositieruimte voor kunst gerealiseerd.

Akoestische dilatatie

Het nieuwe gebouwdeel De Meldij is volledig bouwkundig op zichzelf staand ontworpen en kon dus optimaal akoestisch worden gedilateerd ten opzichte van De Lawei. De op de eerste verdieping gelegen vlakke vloerzaal in De Meldij is een zware kalkzandsteen doos met betonnen vloeren geplaatst op stalen kolommen, en is vanaf de eerste verdieping tot in het dak rondom volledig gedilateerd. Door deze dubbele dilatatie richting De Lawei zijn de grote theaterzaal en de vlakke vloerzaal ook bij hoge geluidniveaus onafhankelijk van elkaar te gebruiken.

Doos-in-doos constructies

De onder de vlakke vloerzaal gelegen muzieklesruimten zijn elk ontworpen als volledige akoestische doos-in-doos ruimten. De op de begane grond gelegen filmzaal aan de andere zijde van de foyer met de er boven gesitueerde danszaal zijn beiden voorzien van zware betonnen verend opgelegde dekvloeren, rondom los van hun zware kalkzandsteenwanden. Aan de binnenzijde van deze wanden zijn voorzetwanden geplaatst, en onder de vloer van de danszaal is een verend afgehangen plafond aanwezig. Hiermee zijn eveneens doos-in-doos ruimten gerealiseerd en zijn deze beide onafhankelijk van elkaar te programmeren.

Laagfrequente absorptie

De vlakke vloerzaal is geschikt voor kamermuziek, theater als ook popmuziek. Hiertoe is het plafond en de achterwand voorzien van speciaal door Peutz ontwikkelde laagfrequente absorptie ten behoeve van de lage tonen bij popmuziek. De variabele akoestiek die gewenst is in verband met de diverse genres wordt verzorgd door schuifbare gordijnen.

Spraakverstaanbaarheid

De filmzaal die tevens geschikt is voor conferenties en vergaderingen is over beide zijwanden en achterwand voorzien van breedbandige geluidabsorptie waarmee dus ook de lage tonen van filmmuziek voldoende worden geabsorbeerd en hinderlijke reflecties worden voorkomen. De sprekerwand en het plafond zijn zo ontworpen dat de zaal op natuurlijke wijze zonder elektronische versterking goed bespreekbaar is.

Akoestische stoelen

Voor alle zalen zijn de stoelen speciaal geselecteerd op hun akoestische eigenschappen en dragen daarmee bij aan de gewenste ruimte-akoestiek ongeacht de publieksbezetting. In het laboratorium van Peutz zijn de nieuwe theaterstoelen op hun akoestische eigenschappen onderzocht.

T 259
Opdrachtgever
De Lawei
Stad
Drachten
Land
Nederland