Nationaal Toneel

foto
Peter de Ruig

Het gebouw van het Nationaal Toneel in Den Haag herbergt een van de grootste en belangrijkste theatergezelschappen van Nederland. Het Nationaal Toneel is een zelfproducerend gezelschap.

Naast de theaterzaal bevat het gebouw een kleine zaal (200 zitplaatsen), een repetitieruimte, en bijbehorende kantoren, werkplaatsen, ateliers, en berging. In de kleine zaal en de repetitieruimte kunnen producties voorbereid en gerepeteerd worden, daarnaast wordt de kleine zaal soms ook voor uitvoeringen gebruikt.

Ruimteakoestiek

De ruimteakoestiek in de kleine zaal is ontworpen met een zeer lage nagalmtijd (1,1 seconde), en in de repetitieruimte ligt die nog iets lager (0,9 seconde). Met publiek en podiumstukken wordt dat nog verminderd met ca. 20-30%. Vanwege de sterke demping van lage frequenties klinkt de ruimte heel helder en duidelijk.

Bouwakoestiek

Beide zalen zijn door een doos-in-doos constructie volledig gedilateerd. Dit was de basis voor het akoestisch ontwerp en werd tijdens de ontwerpfase vastgelegd. Hierdoor werd met een relatief eenvoudige constructie een zeer hoge geluidsreductie bereikt.

Boven de kleine zaal zijn er diverse bergingen en kantoren. Een hoge vibratie-isolatie van de vloer zorgt hier voor een hoge geluidsisolatie richting het onderliggende podium. Door het akoestisch ontwerp kunnen de beide zalen en de kantoren zonder enige hinder gelijktijdig gebruikt worden.

?
Opdrachtgever
Stad Den Haag / Het Nationale Toneel
Stad
Den Haag
Land
Nederland