Paleis van Justitie

foto
www.bossche-encyclopedie.nl

Het Paleis van Justitie, ontworpen door Charles Vandenhove, herbergt alle Gerechten in één complex van ca. 42.000 m2. De zittingzalen hebben een bijzondere vloer- en dakconstructie in gebogen vormen. Dit zorgde er samen met de bijzondere constructie van de centrale hal voor dat er diverse onderzoeken verricht moesten worden.

Geluidabsorptie

De voor de gewenste zaalakoestiek in de zittingzalen benodigde geluidabsorptie is geïntegreerd in een wandtapijt als kunstobject. In de centrale hal is de absorptie geïntegreerd in de designvloeren en wandtapijten. Het cellencomplex ligt in het souterrain, geheel gedilateerd van de rest van het gebouw vanwege de benodigde hoge geluidisolatie.

Bezonning en klimaatbeheersing

De gebogen daken zijn aan de noordzijde voor de helft in glas uitgevoerd. Daarom is er onderzoek verricht m.b.t. bezonnings- en verblindingshinder. Bij het kantorendeel is uit oogpunt van energiezuinigheid gekozen voor een concept met mechanische ventilatie (3 à 4-voudig) zonder koeling, te openen ramen, thermisch open plafonds, vrije koeling (nachtventilatie), buitenzonwering, en daglichtafhankelijke verlichting met aanwezigheidssignalering. Deze signalering regelt ook de radiatoren.

Akoestische voorzieningen

Onder het plafond zijn verplaatsbare wanden geplaatst met daarboven geluidbarrières. In de zittingzalen zijn geavanceerde electro-akoestische installaties aangebracht. Een opmerkelijke vooruitgang is de toepassing van het orthogonale ringleiding principe. Deze kan voor slechthorenden met een gehoorapparaat een goede verstaanbaarheid geven op alle zitplaatsen, maar de gebruikelijke overspraak naar de aanliggende zalen is nu volledig onderdrukt.

G 2142
Opdrachtgever
ING Bank Vastgoedfonds
Stad
Den Bosch
Land
Nederland