Het Park

“Het Park” in Hoorn is een aansprekend gebouw met een door velen geprezen verschijning en ligging aan het IJsselmeer. De schouwburg bestaat uit een grote zaal en een kleine zaal met bijbehorende ruimten als foyers, restaurant, kantoren e.d. Onder het gehele complex bevindt zich een parkeergarage. Bij de nieuwbouw van de schouwburg Het Park te Hoorn heeft adviesbureau Peutz op veel verschillende terreinen adviesdiensten geleverd.

Theaterzaal

De grote theaterzaal met 920 stoelen is ontworpen als een compact, intiem theater voor voornamelijk drama, musical en opera voorstellingen, en daarnaast ook voor kleine symfonische orkesten en koor. Vanwege de organische vorm en grote inhoud van de zaal zijn speciale akoestische maatregelen toegepast, zoals vaste klankkaatsers boven het publiek om het volume te verkleinen. Ook is er additionele geluidabsorptie tegen de wanden toegepast. Overal in de zaal is een uitmuntende natuurlijke spraakverstaanbaarheid gerealiseerd, mede door het compacte publieksvlak, de gunstige zaalvorm, de goede zichtlijnen en de klankkaatsers. Voor opera en (koor-)muziek wordt een kunstmatig nagalmsysteem gebruikt in de zaal en op het podium. Verder is er een zekere verstrooiing van geluid voor onversterkte muziek gerealiseerd door middel van onregelmatige logeranden en diffuse elementen op de wanden.

Kleine zaal

De kleine zaal die voorzien is van een uitschuifbare tribune en een hefpodium is bedoeld voor een breed scala aan voorstellingen, zoals intieme toneelvoorstellingen, kamermuziek en popmuziek. De mogelijke settings varieren van 250-450 zitplaatsen tot 800 staanplaatsen. De hiervoor benodigde variabele akoestiek wordt in de kleine zaal gerealiseerd door gordijnen rondom de zaalwanden, waarmee de nagalmtijd tussen 0,9 en 1,5 seconde gevarieerd kan worden. In de kleine zaal zijn tegen de onderkant van het dak speciale akoestische panelen toegepast om de nagalmtijd bij de lage tonen voor popmuziek voldoende te beperken. Om gelijktijdig gebruik van de kleine zaal met de grote theaterzaal mogelijk te maken is de kleine zaal daarnaast volledig gedilateerd van de grote zaal en van de toneeltoren.

Ventilatiesysteem

Beide zalen voorzien van een gebalanceerd mechanisch ventilatiesysteem om de toeschouwers van voldoende frisse lucht te voorzien. Peutz heeft ook over de akoestische aspecten van het klimatiseringssysteem geadviseerd, waardoor in beide zalen een stil systeem is gerealiseerd.

Overige onderzoeken

Verder is er geadviseerd over geluidbeperking t.g.v. de theatertechnische installaties (trekken/lieren), en is er een infraroodonderzoek uitgevoerd om de luchtdichtheid van de bouwkundige schil te controleren. In de ontwerpfase is een energiebesparingsonderzoek uitgevoerd om 40% reductie van het energiegebruik te kunnen realiseren. De ventilatie van de parkeergarage is beoordeeld op het gebied van brandveiligheid. Ook is er gekeken naar de brandmeldinstallatie op het toneel en de brandveiligheidssituatie in de lierenruimte. Verder zijn de theaterstoelen zijn het akoestisch laboratorium van Peutz getest op hun akoestische eigenschappen.

Resultaat

De resultaten van de opleveringsmetingen geven aan dat aan alle gestelde eisen wordt voldaan. Ook de variabele akoestiek van de kleine zaal en van de grote theaterzaal voldoet in het gebruik en sinds het seizoen 2004-2005 wordt dan ook succesvol een volledig programma voorstellingen gedraaid.

TH 760
Opdrachtgever
Gemeente Hoorn
Stad
Hoorn
Land
Nederland