Universiteitsbibliotheek

foto
Jan Bitter

Op de campus aan De Uithof te Utrecht bevindt zich de centrale bibliotheek voor de Universiteit Utrecht. De Universiteitsbibliotheek in Utrecht is ontworpen door Wiel Arets Architects. Het gebouw is een glazen zwarte doos met hierin kantoren, onderwijsruimten, winkels en bibliotheek. Het totale vloeroppervlak bedraagt 36.000 m2.

Harde uitstraling

In de basis gaat het ontwerp uit van harde materialen waardoor het integreren van akoestische voorzieningen in de gewenste uitstraling van het gebouw vroeg om creatieve oplossingen. Voor de grote hal van de universiteitsbibliotheek is hierbij gekozen voor een minerale wol afgewerkt met een aluminium frame waar zwart doek over gespannen is. Hiermee is het zwarte uiterlijk van het interieur gevolgd.

Hoog plafond

In de verblijfsruimten van het gebouw (leeszalen/leesgebieden, onderwijs en kantoorruimten) zijn de voorzieningen zo aangebracht dat voldaan kan worden aan de maximaal gewenste flexibiliteit in de inrichting van het gebouw. Hierbij is een basisakoestiek gerealiseerd door akoestisch absorberend materiaal tussen de balken aan te brengen, verdeeld over het oppervlak en direct tegen de onderkant van de vloer. Hierdoor is het niet nodig een verlaagd plafondsysteem aan te brengen.

Installaties in de vloer

Aangezien de installaties dan niet boven het verlaagd plafondsysteem aangebracht kunnen worden zijn installaties in de vloer geïntegreerd door om de twee kanaalplaten een installatiezone van 400 mm uit te sparen. Deze strook is afgedekt met een staalplaatbetonvloer. Door deze voorzieningen is de gewenste flexibiliteit in de inrichting gerealiseerd. Op alle plaatsen onder de balken kunnen nu wanden geplaatst worden en op die manier kan een verscheidenheid aan ruimtegroottes/ruimtefuncties gerealiseerd worden.

Flexibele werkplekindeling

Verder is de akoestiek van de inrichting geadviseerd. Daarbij was er behoefte aan een bijzonder flexibele werkplekindeling. Door middel van absorptie op inrichtingselementen als schermen, (boeken) kasten en in meubilair kan de indeling en hiermee de akoestiek aangepast worden naar de gewenste situatie.

G 2775
Opdrachtgever
Universiteit Utrecht
Stad
Utrecht
Land
Nederland