Studiemiddag Luchtdicht Bouwen deel 1 - onmisbare schakel voor een energiezuinig gebouw

Prijs
€ 200,00 (ex btw)
Locatie
Conferentieruimte van Peutz Zoetermeer / Peutz Mook

Cursusprogramma

Luchtdicht bouwen is een onmisbare schakel voor een energiezuinig gebouw. Naarmate de regelgeving wordt aangescherpt neemt het belang van een goede luchtdichting toe. Maar dat is niet het enige; ook comfort, brandveiligheid en luchtkwaliteit worden beïnvloed door de luchtdoorlatendheid van constructies.

Tijdens deze cursusmiddag beginnen wij met een algemene inleiding. Vragen die aan bod komen zijn: waarom is luchtdicht bouwen belangrijk, wat zijn de verschillen tussen luchtdicht, dampdicht, waterdicht en winddicht, hoe realiseer ik een lage qv10-waarde. U krijgt een toelichting van de belangrijkste begrippen als qv10, n50, luchtdoorlatendheids-coëfficiënten, diffusie, convectie, maar wij gaan ook kort in op de context: welke regelgeving speelt een rol en welke normen zijn hier relevant. Wat zijn realistische en haalbare eisen en wat is de relatie met de bouwwijze. Wij gaan in op verschillende bouwsystemen en de bijbehorende toepasbare materialen om de luchtdoorlatendheid voldoende te beperken.

Wij presenteren een stappenplan dat u zal helpen om vanaf het eerste ontwerp tot en met uitvoering en oplevering een goede luchtdichtheid te realiseren. Aan de hand van theorie, aansluitdetails en praktijkvoorbeelden leert u risicovolle situaties te onderscheiden en van gepaste maatregelen te voorzien.

Doelgroep

Deze middag is bedoeld voor professionals in de bouw, zoals architecten en aannemers, (werkvoorbereiders/uitvoerders) die in de dagelijkse praktijk te maken hebben met het ontwerp en de realisatie van gebouwen. De cursus sluit direct aan op de actuele bouwpraktijk.

Benodigde voorkennis

Wij gaan er vanuit dat deelnemers in basis bekend zijn met het ontwerpen en/of realiseren van gebouwen en de bijbehorende terminologie. Deze cursus is zodanig opgezet dat specifieke kennis van luchtdicht bouwen niet is benodigd.

Reacties

Deelnemers reageerden op een eerdere editie van deze cursus met:

  • “Ik was verrast door de eenvoud van sommige oplossingen”.
  • “Bewustwording was voor mij de belangrijkste les vandaag”.
  • “Goede interactie met de zaal”.
  • “Na deze cursus ga ik de epc's van lopende projecten nog eens checken”.
  • “Dat de theorie toch goed ontvangen werd heeft me verrast”.
  • “Ik weet nu beter waar ik op moet letten c.q. wanneer de alarmbellen af moeten gaan”.

Vervolg

Tijdens de vervolgcursus Luchtdicht Bouwen deel 2 - van theorie naar praktijk - wordt doorgewerkt met bovenstaande kennis en gaan wij specifiek in op de prestaties van de verschillende afdichtingsmaterialen (kitten, tapes, schuimen, pasta's, profielen, folies, etc.), doorvoeringen (ingestort, prefab, manchetten, wcd's, etc). Aansluitdetails voor het realiseren van een goede luchtdichtheid worden kritisch tegen het licht gehouden. In kleinere groepen wordt ingezoomd op verschillende detailleringen en hoe die goed luchtdichtheid te maken zijn.

Zie ons cursusaanbod op de website voor actuele informatie.

Ook in-company

Het programma wordt ook als in-company maatwerk cursus aangeboden. Daarbij bestaat de mogelijkheid om de cursusinhoud zorgvuldig af te stemmen op uw behoefte. Neem voor meer informatie contact op met Casper Esmeijer per e-mail c.esmeijer [at] peutz.nl

Aanmelding en informatie

Aanmelden voor deze studiemiddag kan door invulling van het onderstaande aanmeldingsformulier. Voor vragen over de cursusmiddag kunt u contact opnemen met Paul Steskens per e-mail p.steskens [at] peutz.nl

Wij kunnen u bij aanmelding van meerdere personen van dezelfde organisatie voor een cursus een korting aanbieden van 20% op de tweede en eventueel volgende aanmelding.

Disclaimer

Peutz houdt zich het recht voor om bij onvoldoende deelnemers de cursus uit te stellen of geen doorgang te laten vinden en bij overschrijding van het maximum aantal deelnemers een tweede cursusmiddag voor te stellen.