Licht

Licht is in de juiste hoeveelheid en kleur essentieel voor het goed functioneren van mensen. Het stuurt via ons onderbewustzijn primaire levensfuncties aan. Het zorgt voor ritme, herkenning en oriëntatie. Het activeert oeroude in ons DNA opgeslagen mechanismen. Maar licht beïnvloedt ook onze stemming, concentratie en productiviteit.

Kleur, verdeling, sterkte, dynamiek

Licht kan bepalen of het warm of koud voelt, voor rust en veiligheid zorgen, en het heeft invloed op ons dag-nachtritme. Denk bijvoorbeeld aan human centric licht. Een goed lichtontwerp is belangrijk. Musea, restaurants, kantoren, een laboratorium of een winkelcentrum hebben allemaal een specifieke behoeftes en vragen daarom ook een specifiek lichtontwerp. Door het combineren van kennis en ervaring op het gebied van dag en kunstlicht en lichthinder zorgen wij voor meerwaarde in projecten. Voor een holistische aanpak voegen we daar onze kennis over design, energie- en duurzaamheid aan toe.

Van ontwerp, naar realisatie

Peutz kan op basis van kennis en ervaring, lichtberekeningen, visualisaties en proefopstellingen vanaf de ontwerpfase samen met de architect, designer, kunstenaar, projectontwikkelaar of overheid, meedenken over het lichtontwerp. Of het nou gaat om het equivalente daglichtoppervlakten, daglichtfactoren, lux-uren, etc. wij weten er raad mee. Ook voorafgaand aan de ontwerpfase helpen wij graag, bij het opstellen van een Programma van Eisen voor uw project of organisatie. Of daarná, bij de controle of de verlichting wel goed functioneert en geen hinder oplevert.

We hebben ervaring met licht in tal van gebouwen en in de openbare ruimte. Wij adviseren over comfort, veiligheid, duurzaamheid en lichthinder.