CREA

foto
31Pictures

In het kader van de herontwikkeling van het Roeterseiland heeft de Universiteit van Amsterdam besloten om de voormalige diamantslijperij aan de Nieuwe Achtergracht te transformeren in een cultureel centrum.  In 2012 is de nieuwe huisvesting van het culturele studentencentrum (CREA) van de Universiteit van Amsterdam geopend.

Ongeveer de helft van het voormalig fabriekscomplex, gebouwd tussen 1845 en 1925, is behouden gebleven en gerenoveerd tot kantoren, café, workshop- en projectruimten. Van de andere helft is alleen de monumentale voorgevel aan de Nieuwe Achtergracht behouden gebleven. Achter deze bestaande gevel staat een nieuw gebouw met ruimte voor functies zoals een theaterzaal, een muziekzaal en verschillende muziekoefenstudio's, theater- en dansstudio's en ateliers.

Akoestiek leidend

De akoestische eisen waren vaak leidend bij het ontwerp. Hoge geluidisolaties zijn gerealiseerd door het maken van doos-in-doos constructies, zwevende vloeren en voorzetwanden. Maatgevend hierbij waren de ruimten met luide muziek zoals oefenstudio's en zalen. Ook voor de bovenin het gebouw gelegen dansstudio's zijn speciale zware ontkoppelde vloerconstructies toegepast om het geluid ten gevolge van dansen en springen in onderliggende ruimten voldoende te beperken.

Energiezuinig

Om in de gerenoveerde gebouwen de energieverliezen te beperken zijn, na zorgvuldig onderzoek van de gevel, de massieve buitengevels aan de binnenzijde nageïsoleerd door middel van vrijstaande voorzetwanden. Ook zijn nieuwe kozijnen met geïsoleerde beglazing aangebracht.

Duurzaam

De buitenzijde van het bestaande metselwerk is zoveel mogelijk in de oude staat hersteld. In de gerenoveerde gebouwen zijn waar mogelijk de houten vloeren gehandhaafd en voorzien van lichte zwevende vloeren, waarbij de aansluitingen van de vloerbalken op de buitenmuren qua duurzaamheid zijn gewaarborgd door de plaatselijke ontluchting middels gevelroosters bij de balkkoppen te handhaven.

Peutz heeft bij het ontwerp en de realisatie geadviseerd met betrekking tot akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid.

Opdrachtgever
Universiteit van Amsterdam
Stad
Amsterdam
Land
Nederland