Productie van waterstof

Waterstofproductie elektrolyse installatie

Voor de productie van groene waterstof zijn grote elektrolyse fabrieken nodig waar water met behulp van groene stroom omgezet wordt in waterstof en zuurstof. Bij uitstek geschikt hiervoor zijn industriële locaties in de buurt van een aansluiting op een windpark op zee of hele grote zonneparken. Om waterstof op te kunnen slaan of te transporteren via buisleidingen dient het gecomprimeerd te worden. Hiervoor zijn zware compressoren nodig. Bij het compressie proces ontstaat ook warmte. Voor een optimaal rendement wordt ook gezocht naar een nuttige toepassing van deze vrijkomende warmte en de uit het elektrolyse proces vrijkomende zuurstof.

Er is nog weinig ervaring met zeer grootschalige elektrolyse fabrieken, veiligheid is daarom van het grootste belang. Peutz assisteert hierin met onderzoeken naar de veiligheid van medewerkers, procesinstallaties en de omgeving. Hierbij is te denken aan verspreiding en ventilatie, brandveiligheid, explosieveiligheid, QRA’s en externe veiligheidsonderzoeken.  

Daarnaast produceren de compressoren geluid en trillingen. Het tijdig onderzoeken van de effecten hiervan op de omgeving en de inpasbaarheid van de installatie op de voorziene locatie is van groot belang voor een succesvolle realisatie. Peutz adviseert initiatiefnemers ook bij de analyse en inpassing ten aanzien van geluid en trillingen.