Home / Veiligheid / Explosieveiligheid
Home / Veiligheid / Explosieveiligheid
Brandstof, zuurstof en een ontstekingsbron zijn de drie ingrediënten die nodig zijn voor een explosie. In het kader van de Arbo-wet moeten bedrijven hun medewerkers op basis van de Atex-richtlijnen beschermen tegen explosiegevaar. Peutz adviseert op dit gebied en stelt indien nodig een explosieveiligheidsdocument (EVD) met een bijbehorende gevarenzone-indeling op voor uw organisatie.
Atex staat voor Atmosphères Explosives. Sinds 1 juli 2003 moeten organisaties in de EU waar explosiegevaar bestaat voldoen aan de ATEX 153 richtlijn (1999/92/EG). Deze richtlijn geeft minimumvoorschriften voor de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van werknemers die in explosie gevaarlijke atmosferen werkzaam zijn. De ATEX 114 richtlijn (2014/34/EU) is speciaal voor apparatuur die gebruikt wordt op plaatsen waar explosiegevaar is.
In veel bedrijven wordt gewerkt met brandbare gassen, dampen, nevels of met brandbaar stof. Ook acculaadstations kunnen aanleiding geven brandbare gassen (H2). Explosiegevaar speelt hierdoor niet alleen bij chemische bedrijven, maar ook bij onder meer hout- en kunststofverwerkende bedrijven, levensmiddelen- en veevoederbedrijven, farmaceutische bedrijven, afvalverwerkingsbedrijven en energiecentrales. De werkgever is volgens de Atex-richtlijnen verplicht een explosieveiligheidsdocument (EVD) op te stellen.
De inventarisatie en beoordeling van explosiegevaar op de werkvloer vindt plaats door middel van het zogenaamd explosieveiligheidsdocument (EVD). Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige brandbare stof, de eigenschappen van de stof en ventilatievoorzieningen in een ruimte wordt een gevarenzone-indeling vastgesteld. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in gasexplosiegevaar en stofexplosiegevaar.
Bij het vaststellen van de gevarenzones wordt de volgende indeling toegepast:
Afhankelijk van het type gevarenzone gelden vervolgens specifieke eisen ten aanzien van de uitvoering van de in de zone aanwezige potentiële ontstekingsbronnen. Het betreft hierbij onder meer arbeidsmiddelen, verlichting, elektromotoren, stopcontacten en bepaalde technische installaties.
Door aanpassing van de ventilatieomstandigheden is het mogelijk om de omvang van een gevarenzone in een ruimte te reduceren en/of tot een minder zware gevarenzoneindeling te komen. Hierdoor kan over het algemeen met minder ingrijpende voorzieningen aan apparatuur de explosieveiligheid op de werkvloer worden gewaarborgd.
Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs.
Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies. Hiermee slaan we informatie op of openen we gegevens op je apparaat. Met jouw toestemming kunnen we bijvoorbeeld anonieme statistieken verzamelen over het gebruik van onze site.
Als je liever geen toestemming geeft of je voorkeuren later aanpast, is dat helemaal oké. Houd er dan wel rekening mee dat sommige onderdelen van de site mogelijk minder goed werken.