Home / Bouwfysica / Luchtdichtheid
Home / Bouwfysica / Luchtdichtheid
Op locatie kan de luchtdoorlatendheid en waterdichtheid van gevels worden gecontroleerd. Hierbij wordt aan de binnenzijde van de gevel een bouwkundige luchtdichte proefkast aangebracht volgens een door ons opgestelde kwaliteitsomschrijving. In deze kast wordt een drukverschil ten opzichte van de buitenzijde gerealiseerd, waarbij de volumestroom die nodig is om dit drukverschil in stand te houden wordt gemeten. Aan de buitenzijde wordt de gevel op een gelijkmatige wijze besproeid.
De luchtdichtheid kan ook door middel van infrarood thermografie worden beoordeeld, mits door middel van het gebouwventilatiesysteem een drukverschil ten opzichte van de omgeving kan worden gerealiseerd. Met deze techniek kunnen eventuele luchtlekken en koudebruggen zichtbaar worden gemaakt.
Om steeds energiezuiniger te bouwen proberen we ongewenste warmteverliezen te minimaliseren. Dat gebeurt niet alleen door goed te isoleren, maar ook door ervoor te zorgen dat er geen warmte of koelte via kieren en naden het gebouw verlaat. Om die reden worden in energieprestatieberekeningen en in de credit ENE 26 van BREEAM-NL eisen gesteld aan de luchtdichtheid van gebouwen. Ook vanuit comfort is luchtdichting belangrijk om tocht te voorkomen en te zorgen voor een goede werking van het ventilatiesysteem. Dit mag namelijk niet afhankelijk zijn van winddrukken op het gebouw.
Wij beschikken over meetsystemen waarmee we de luchtdichtheid van zowel woningen en appartementen als grote hallen en distributiecentra kunnen bepalen. Deze metingen doen we meestel in combinatie met infrarood thermografie en rookproeven. Zo sporen we eventuele luchtlekken op. Dat doen onze gecertificeerde specialisten al heel lang. Ook adviseren wij in de ontwerpfase met welke maatregelen een gebouw voldoende luchtdicht kan worden gemaakt.
Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies. Hiermee slaan we informatie op of openen we gegevens op je apparaat. Met jouw toestemming kunnen we bijvoorbeeld anonieme statistieken verzamelen over het gebruik van onze site.
Als je liever geen toestemming geeft of je voorkeuren later aanpast, is dat helemaal oké. Houd er dan wel rekening mee dat sommige onderdelen van de site mogelijk minder goed werken.