Home / Akoestiek en geluid / Lawaaibeheersing / Windturbines
Home / Akoestiek en geluid / Lawaaibeheersing / Windturbines
Wij beschikken over ruime ervaring in het adviseren over alle milieuaspecten die samenhangen met windturbines. Sinds april 2022 zijn wij geaccrediteerd om het geluidvermogen van windturbines vast te stellen volgens de internationale norm IEC 61400-11. Dankzij deze accreditatie is gewaarborgd dat de geluidemissie onafhankelijk en volgens internationale kwaliteitsstandaarden wordt gemeten en beoordeeld.
In Nederland wordt de controle op het voldoen aan geluidgrenswaarden uitgevoerd volgens het Reken- en meetvoorschrift windturbines, zoals opgenomen in bijlage 4 van de Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Rarim). Afhankelijk van de lokale windsnelheidsverdeling berekenen wij het jaargemiddelde geluidvermogen, waarmee het te beoordelen jaargemiddelde geluidniveau (Lden) bij woningen wordt bepaald. Indien nodig voeren wij aanvullende metingen uit bij woningen, bijvoorbeeld in situaties waarin discussie bestaat over de bijdrage van laagfrequent geluid.
Het debat over windturbines is vaak sterk gepolariseerd. Juist daarom is het vaststellen van de juiste feiten essentieel om discussies zorgvuldig en op basis van objectieve gegevens te kunnen voeren. Naast de technische onderbouwing van geluidniveaus bieden wij ook beleidsmatig advies bij de inpassing van windparken in specifieke situaties.
Ook voor andere milieuaspecten, zoals externe veiligheid en slagschaduw, kunnen wij onderzoek uitvoeren en advies uitbrengen. Zo ondersteunen wij opdrachtgevers in het zorgvuldig en verantwoord realiseren van windenergieprojecten.
Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs.
Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies. Hiermee slaan we informatie op of openen we gegevens op je apparaat. Met jouw toestemming kunnen we bijvoorbeeld anonieme statistieken verzamelen over het gebruik van onze site.
Als je liever geen toestemming geeft of je voorkeuren later aanpast, is dat helemaal oké. Houd er dan wel rekening mee dat sommige onderdelen van de site mogelijk minder goed werken.