Het Lloyd hotel is in 1918 ontworpen door architect Evert Breman, in opdracht van de Koninklijke Hollandsche Lloyd (KHL). Het hotel werd gebouwd in een eclectische stijl, met invloeden van de Amsterdamse School. Toen het op 1 juni 1921 werd opgeleverd had het acht keer meer gekost dan oorspronkelijk was geraamd.
Van 1921 tot 1936 deed het gebouw dienst als tijdelijk verblijf voor landverhuizers. Nadar de KHL failliet ging, kwam het hotel toen in handen van de gemeente Amsterdam waarna de Nederlandse staat het hotel overnam. Het hotel werd ook gebruikt als opvang van joodse vluchtelingen uit Duitsland. Hoewel het gebouw er, wegens het ontbreken van cellen, niet bijzonder geschikt voor was, heeft het na de oorlog nog tot 1989 als gevangenis gefunctioneerd. Na 1989 is het gebouw een tijdlang verwaarloosd en heeft het gediend als atelierruimte voor kunstenaars uit voormalige Joegoslavië. In 1996 schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit. Na een omvangrijke restauratie is het gebouw sinds 2004 een hotel. In 2001 werd het op de rijksmonumentenlijst geplaatst.
De huidige verbouwing haakt daarop in en de oorspronkelijke stijl van de Amsterdamse School is bewaard gebleven.
Zowel bij de verbouwing in 2004 en de huidige verbouwing in 2020-2023 heeft Peutz als adviseur opgetreden. Hierbij hebben we met name bijgedragen aan de brandveiligheid, de interne en externe geluidisolatie. Gezien het een rijksmonument betreft gelden er extra voorwaarden die i.c.m. hoogwaardige eisen van de (buitenlandse) opdrachtgever tot de nodige uitdagingen leid. Daarnaast waren er binnen het pand een groot aantal verschillende opbouwen van vloeren aanwezig. Zo waren er verschillende opbouwen van zowel houten als ‘dunne’ steenachtige vloeren aanwezig. Daarnaast maakt de indeling van het gebouw dat er zeer uitlopende variëteit aan hotelkamers mogelijk is. Zo zijn er kamers met meerdere verdiepingen, meerdere bedden, een torenkamer, maar ook kamers met bijvoorbeeld een vleugel of een 5-persoonsbed. E.e.a. maakte dat zowel de akoestiek als brandveiligheid een uitdagende klus en zeker geen standaard werk betrof.
Door van te voren op grote schaal de bestaande akoestische isolatiewaarden te meten en inzichtelijk te maken is vervolgens maatwerk per kamer/ruimte voorzien in ons advies. Hiermee is het maximale akoestisch comfort bereikt dat binnen de randvoorwaarden haalbaar was. Tevens heeft er geluidmonitoring plaatsgevonden om de daadwerkelijke geluidniveaus op de verschillende gevels in kaart te brengen zodat ook verstoringen van buiten zo goed als mogelijk ondervangen is. Daarnaast is er veel aandacht geweest voor het installatiegeluid.
Qua brandveiligheid is het hotel geheel up to date gebracht en geënt op het nieuwe gebruik. Hierbij is o.a. de sprinkler installatie uitgebreid en de PvE’s OAI en BMI herzien. Vocht Amsterdam is een waterstad. Binnen het plan was echter sprake van water op plekken waar dat niet de bedoelding was Zo waren er vocht problemen in buitenmuren, kozijnen als ook t.p.v. de vloer en wanden van de kelderverdieping. Door zorgvuldig onderzoek en metingen op locatie zijn de oorzaken in kaart gebracht waarna er maatregelen zijn geadviseerd en getroffen.
Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies. Hiermee slaan we informatie op of openen we gegevens op je apparaat. Met jouw toestemming kunnen we bijvoorbeeld anonieme statistieken verzamelen over het gebruik van onze site.
Als je liever geen toestemming geeft of je voorkeuren later aanpast, is dat helemaal oké. Houd er dan wel rekening mee dat sommige onderdelen van de site mogelijk minder goed werken.