HVC en Warmtecoörporatie Maasdijk hebben aan de Lange Kruiswerf in Maasdijk een aardwarmtestation gerealiseerd voor duurzame warmteopwekking. op 1 maart de aardwarmtebron Maasdijk in gebruik genomen. Het eerste doublet levert nu warmte via het warmtenet van Warmtenetwerk Westland, waardoor telers in het gebied worden voorzien van duurzame warmte. Oorspronkelijk werd de bron eind oktober 2024 in gebruik genomen. Maar door een brand op locatie werd de levering november weer stilgelegd. Na herstelwerkzaamheden en goedkeuring van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de bron nu officieel weer in gebruik genomen.
De duurzame warmte van aardwarmte Maasdijk wordt nu geleverd aan 26 telers. Als alle drie de doubletten operationeel zijn, loopt dit op naar zo’n 80 telers. Zij hebben samen een totaal van 500 hectare aan kassen met groenten, planten en bloemen (vergelijkbaar met 350 voetbalvelden). Dit staat gelijk aan het gasverbruik van meer dan 60.000 huishoudens. Het project draagt aanzienlijk bij aan de verduurzaming van de glastuinbouwsector in het Westland en het terugdringen van de CO₂-uitstoot.
Sinds 2021 zijn wij als adviseur betrokken bij dit project op het gebied van omgevingsgeluid. Voor de aanlegfase, waarin de putten werden geboord, hebben we geluidprognosemodellen opgesteld en geluidmetingen uitgevoerd om de geluidswering van omliggende woningen te beoordelen. Gedurende de aanlegfase hebben we de geluidsemissie van de boorwerkzaamheden continu gemonitord om te verzekeren dat deze binnen de gestelde normen bleef. Nu het aardwarmtestation volledig operationeel is, hebben recente controlemetingen bevestigd dat de geluidproductie voldoet aan de gestelde eisen.
Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies. Hiermee slaan we informatie op of openen we gegevens op je apparaat. Met jouw toestemming kunnen we bijvoorbeeld anonieme statistieken verzamelen over het gebruik van onze site.
Als je liever geen toestemming geeft of je voorkeuren later aanpast, is dat helemaal oké. Houd er dan wel rekening mee dat sommige onderdelen van de site mogelijk minder goed werken.