Sinds 1994 wint De Peelhorst zand en grind bij de Bakelse plassen en zij willen hun activiteiten graag uitbreiden naar het nu nog agrarische perceel Witrijt. Door alle aandacht in de media over circulair bouwen en materialen als CLT-hout, hennep, lisdodde en vlas etc. zou je bijna denken dat zand en grind onbelangrijk zijn geworden. Maar het zijn nog steeds de meest gebruikte grondstoffen voor de bouw van woningen, gebouwen en wegen.
Het eindplan voor Witrijt laat een gevarieerd landschap zien met onder andere een kleinschalig cultuurshistorisch landschap, een meer natuurlijk zone met natte graslanden en struinpaden en gevarieerder oeverzones langs de plas. Een nieuw fietspaadje langs de Berkense Loop voorziet in een recreatieve verbinding tussen de Heibloem en Kreijtenberg. Het eindplan is tot stand gekomen door uitvoerig overleg met alle betrokken partijen waaronder de gemeente Gemert-Bakel, de provincie Noord-Brabant, het Waterschap Aa en Maas en omwonenden. Wij zijn ook regelmatig aangeschoven bij het informeren van de klankbordgroep, die uitgebreid wordt geïnformeerd over het project en waarvan de feedback serieus wordt genomen.
Naast zand- en grindwinning krijgt plan Witrijt een natuurlijke herbestemming met bloemrijke graslanden, houtsingels, hagen en een fiets- en wandelpad. Een agrarisch perceel wordt ingericht als primair dassenfoerangeergebied in de directe omgeving van het huidige foerageergebied, omdat een deel hiervan verloren gaat. In dit nieuwe fourageergebied, gelegen aan de Hutten, zijn inmiddels kruidenrijke graslanden en diverse landschapselementen aangelegd.
Om de uitbreiding te realiseren hebben we onderzoeken uitgevoerd ten behoeve van de bestemmingsplanprocedure, ontgrondingenvergunning, project-m.e.r. procedure, omgevingsvergunning milieu/bouwen en vergunning Wet natuurbescherming. De onderzoeken hadden betrekking op geluid, trillingen, luchtkwaliteit, stikstof en gezondheid. De vergunningaanvraag milieu is door Peutz begeleidt. In september 2023 is begonnen de voorbereidende werkzaamheden voor plan Witrijt.
Het eindplan voor Witrijt laat een gevarieerd landschap zien met onder andere een kleinschalig cultuurshistorisch landschap, een meer natuurlijk zone met natte graslanden en struinpaden en gevarieerder oeverzones langs de plas. Een nieuw fietspaadje langs de Berkense Loop voorziet in een recreatieve verbinding tussen de Heibloem en Kreijtenberg. Het eindplan is tot stand gekomen door uitvoerig overleg met alle betrokken partijen waaronder de gemeente Gemert-Bakel, de provincie Noord-Brabant, het Waterschap Aa en Maas en omwonenden.
Wij zijn ook regelmatig aangeschoven bij het informeren van de klankbordgroep, die uitgebreid wordt geïnformeerd over het project en waarvan de feedback serieus wordt genomen.
Naast zand- en grindwinning krijgt plan Witrijt een natuurlijke herbestemming met bloemrijke graslanden, houtsingels, hagen en een fiets- en wandelpad. Een agrarisch perceel wordt ingericht als primair dassenfoerangeergebied in de directe omgeving van het huidige foerageergebied, omdat een deel hiervan verloren gaat. In dit nieuwe fourageergebied, gelegen aan de Hutten, zijn inmiddels kruidenrijke graslanden en diverse landschapselementen aangelegd. De Peelhorst zet zich de komende vier jaar in om plan Witrijt te realiseren.
Om je zo goed mogelijk van dienst te zijn, maken we gebruik van cookies. Hiermee slaan we informatie op of openen we gegevens op je apparaat. Met jouw toestemming kunnen we bijvoorbeeld anonieme statistieken verzamelen over het gebruik van onze site.
Als je liever geen toestemming geeft of je voorkeuren later aanpast, is dat helemaal oké. Houd er dan wel rekening mee dat sommige onderdelen van de site mogelijk minder goed werken.