International School Eindhoven feestelijk geopend

08-04-2014

Op vrijdag 4 april 2014 is de nieuwe campus van de Internationale School Eindhoven (ISE) in de voormalige Constant Rebeque kazerne aan de Oirschotsedijk te Eindhoven door de commissaris der Koning de heer Van de Donk feestelijk geopend.

De onderwijsgebouwen van de ISE hebben een oppervlakte van 20.000 m² met daaromheen een bosrijk terrein van 18.000 m² met onder andere een atletiekbaan, multifunctioneel veld, basketbalveld, schaatsbaan et cetera. Daarnaast is de campus een thuishaven voor de internationale gemeenschap in de regio. Kortom alle voorzieningen die bij een campus van internationale allure horen.

Het project, dat is ontworpen door architectenbureau diederendirrix, kenmerkt zich door het hoge ambitieniveau op zowel de bouwfysische, akoestische en duurzaamheidsaspecten. Dat heeft onder andere geresulteerd in de toekenning van de BREEAM kwalificatie “GOOD”.

Uitgebreid programma

Voor deze huisvesting zijn de oude kazerne gebouwen omgebouwd tot onderwijsgebouwen, daarnaast is ook nieuwbouw gerealiseerd. De renovatie / nieuwbouw bestaat in totaal uit negen gebouwen. Zo zijn er kantoren, muziekruimten, praktijklokalen voor het basis- en voortgezet onderwijs, is er een kinderdagverblijf, auditorium en een sportgebouw.

Kelder als verbindende schakel

Met uitzondering van het poortgebouw (kantoren, kinderdagverblijf) en het sportgebouw zijn alle gebouwen door middel van een kelder met elkaar verbonden. In deze kelder zijn eveneens diverse onderwijsruimten en een open leercentrum gesitueerd. In het nieuwe entreegebouw is de centrale hal gelegen die eenvoudig tot auditorium kan worden omgebouwd. In deze centrale hal is prominent een uitnodigende trap aanwezig waardoor veel interactie ontstaat tussen leerlingen, ouders en onderwijspersoneel.

Wat deden wij?

Vanaf het begin van het ontwerpproces tot aan de oplevering is Peutz als integraal adviseur bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid bij het project betrokken geweest. Zo is onder andere de energieprestatie van de gebouwen onderzocht. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot de aspecten ruimteakoestiek, geluidwering gevel, daglicht, spraakverstaanbaarheid en brandveiligheid. De uitdaging lag voornamelijk in het realiseren van het hoge ambitieniveau in de bestaande gebouwen waarbij onder meer zeer hoge interne luchtgeluidisolaties gerealiseerd zijn tussen de muziekruimten onderling. Daarnaast voldoet de sporthal ruimschoots aan de zogenaamde NOC*NSF-eisen ten aanzien van de akoestiek.

Contactpersoon: m.noordermeer [at] peutz.nl (subject: International%20School%20Eindhoven%20feestelijk%20geopend) (Marc Noordermeer)

Fotograaf: Arthur Bagen