Kulturpalast

Het in 1969 geopende Kulturpalast Dresden, ontworpen door architect Wolfgang Hänsch, heeft de grootste multifunctionele zaal van de stad Dresden, die wordt gebruikt voor concerten, dans- en entertainment-evenementen en vergaderingen en congressen.
Na het concertseizoen 2011/2012 heeft het Kulturpalast in Dresden haar deuren voor een ingrijpende renovatie gesloten. De multifunctionele zaal (met slechte akoestische omstandigheden) in het midden van het gebouw wordt daarbij vervangen door een concertzaal van wereldformaat voor ca. 1800 toeschouwers en tevens de thuisbasis van de Dresdner Philharmonie. Ook zal de bibliotheek uitgebreid worden en wordt een cabaretzaal gerealiseerd. De renovatie van het Kulturpalast is in oktober 2013 begonnen en zal duren tot 2017.

Op vrijdag 29 mei 2015 kon iedereen die betrokken is bij het renovatieproject op de bouwplaats van de Kulturpalast Dresden genieten van het "Richtfest". 

Akoestisch schaalmodel

Peutz is bij het project betrokken als akoestisch adviseur. Om de akoestiek te optimaliseren is gedurende twee jaar onder andere gebruik gemaakt van een schaalmodel (1:10). Samen met het architectenbureau GMP, werd de hal akoestiek zo ver ontwikkeld dat het toekomstige concertzaal voldoet aan internationale eisen. Nu het akoestisch ontwerp is voltooid, is het schaalmodel verhuisd naar Dresden zodat de Dresdenaren al een indruk kunnen krijgen van de toekomstige zaal.

Artikel uit BTR 2017 - Special edition: Planning-Building-Using:

Kultur im Zentrum - Neu belebt, Die wiederöffnung Kulturpalast Dresden

Opdrachtgever
Kommunale Immobilien Dresden GmbH & Co. KG
Stad
Dresden
Land
Duitsland