Milieutechnologie

Strijp-S: de creatieve stad in Eindhoven

Strijp-S betreft een gebied van 27 hectare vlakbij het centrum van Eindhoven. Dit voormalige Philipsterrein werd ook wel 'de Verboden Stad genoemd'. In 2000 is het terrein verkocht door Philips en wordt het her-ontwikkeld. Binnen het gebied worden circa 4.000 woningen gerealiseerd. Daarnaast is er ruimte voor verschillende kantoren, commerciële functies, talrijke kleine bedrijven en horecagelegenheden. Het gebied kenmerkt zich zowel door renovatie en hergebruik van bestaande gebouwen alsmede sloop en nieuwbouw.

Actualisatie AERIUS op 5 oktober 2023

Op donderdag 5 oktober 2023 vindt de jaarlijkse actualisatie van AERIUS Calculator en AERIUS Monitor plaats. Deze actualisatie bevat de recente inzichten uit metingen en wetenschappelijk onderzoek over de stikstofuitstoot en -neerslag. Op deze manier wordt bij toestemmingsverlening en monitoring uitgegaan van actuele gegevens. AERIUS Calculator wordt gebruikt om de stikstofneerslag van activiteiten op stikstofgevoelige natuurgebieden te berekenen en dient als hulpmiddel voor toestemmingverlening.

Be­re­ke­nen stik­stof tot grens van 25 ki­lo­me­ter is aan­vaard­baar

Voor elk project dat stikstof veroorzaakt, moeten de stikstofgevolgen tot op een afstand van 25 kilometer berekend worden. Of dat nu de aanleg of verbreding van een weg is of de oprichting of uitbreiding van een veehouderij. Het kabinet heeft deze afstand in 2021 vastgesteld. Maar daarover bestaat discussie, vooral of de afstand wel groot genoeg is voor een volledig zicht op de gevolgen van stikstofneerslag.

Stikstofchaos duurt voort: streep door bouwvrijstelling en 22 november (weer) nieuwe AERIUS

Woensdag 2 november heeft de Raad van State - niet geheel onverwacht – een streep gezet door de zogenaamde ‘bouwvrijstelling’. Dit betekent dat vanaf nu ook de stikstofdepositie in de aanleg/bouwfase van een project of initiatief weer uitgerekend moet worden met AERIUS Calculator. Bij veel projecten hebben wij al voorgesorteerd op deze uitspraak, desalniettemin zullen de komende tijd weer veel nieuwe AERIUS-berekeningen uitgevoerd moeten worden voor de aanleg-/ en bouwfase van een project of initiatief.

 

CO2 emissiehandel en CO2 heffing

Nederland doet mee aan het Europese systeem voor emissiehandel: het European Union Emissions Trading System (EU ETS). Het EU ETS is het grootste emissiehandelssysteem ter wereld, met ongeveer 10.000 Europese bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 45% van de CO₂-uitstoot in de EU. De verplichtingen van het Kyoto-protocol en het Klimaatverdrag zijn de aanleiding geweest voor de inzet van emissiehandel. Landen die het Kyoto-protocol hebben ondertekend, zijn verplicht om de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

DSV realiseert ADR-opslag in Tholen

Eind augustus is de definitieve omgevingsvergunning voor de opslag van verpakte gevaarlijke stoffen (ADR-stoffen) in het nieuwe distributiecentrum van DSV Solutions Nederland B.V. op industrieterrein Welgelegen III in Tholen onherroepelijk geworden. In het nieuwe distributiecentrum van DSV aan de Marconiweg 3 (totaal 94.000 m2) kunnen daarmee in enkele speciaal daarvoor geschikte warehouses grote hoeveelheden verpakte gevaarlijke stoffen veilig worden opgeslagen.

Helpdesk Corona Bouw & Techniek - Voor veilig en gezond doorwerken (update 26 juni 2021)

Protocol 'Samen veilig doorwerken'. Dit protocol biedt duidelijkheid aan bedrijven, bewoners, opdrachtgevers, klanten, en alle werkenden over veilig werken tijdens de coronacrisis. Ook aan bod komt de manier waarop werkzaamheden bij mensen thuis veilig doorgang kunnen vinden. Het protocol is door Bouwend Nederland en Techniek Nederland aan het ministerie van BZK aangeboden en in het overleg met de Ministers van BZK en I&W met diverse andere bouwbranches en vakbonden aangevuld en vastgesteld.

Wijzigingen Bouwregelgeving

Per 1 juli 2021 treden nieuwe toegankelijkheidseisen in werking voor publiek toegankelijke gebouwen. De drempel van de hoofdtoegang van nieuwe gebouwen, zoals winkels en cafés, mag maximaal 20 millimeter hoog zijn. Dit geldt ook voor de route van de openbare weg naar het gebouw. Daarnaast dienen in nieuwe voor het publieke toegankelijke gebouwen trapmarkeringen te worden aangebracht en worden aanvullende eisen gesteld voor de eigenschappen van trapleuningen. De toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking wordt hierdoor verbeterd.

Rui­me­re toe­gang tot de be­stuurs­rech­ter bij om­ge­vings­rech­te­lij­ke be­slui­ten

Ben je belanghebbende bij een bestemmingsplan, omgevingsvergunning of natuurvergunning? Dan hoef je voorlopig niet meer eerst een zienswijze in te dienen tegen het ontwerpbesluit om je recht op beroep bij de bestuursrechter ‘veilig te stellen’. Maak je als belanghebbende wel gebruik van zo’n uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure, dan mag je bij de bestuursrechter altijd tegen het hele besluit procederen, ook als je in de voorbereidingsprocedure alleen een zienswijze hebt ingediend tegen een of meerdere aparte onderdelen van het besluit.

Zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) nu en in de toekomst

De overheid en bedrijven focussen zich steeds meer op de zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). ZZS zijn stoffen met (een van) de volgende eigenschappen: giftig bij lage concentraties, hopen op in het milieu, niet of zeer moeilijk afbreekbaar, kankerverwekkend of veroorzaken van erfelijke schade of schadelijk voor de voortplanting. Het huidige overheidsbeleid verplicht bedrijven hun lozingen en emissie van ZZS naar lucht en water te voorkomen. Als dat niet haalbaar is, dan moeten de emissies zoveel mogelijk worden beperkt (minimalisatieverplichting).

Eerste natuurvergunningen op grond van het Stikstofregistratiesysteem verleend

Begin oktober zijn de eerste (definitieve) natuurvergunningen verleend voor woningbouwprojecten, waarbij depositieruimte uit het Stikstofregistratiesysteem is toegedeeld. Deze depositieruimte is gecreëerd door de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 km/uur per 16 maart 2020. Sindsdien kan voor woningbouwprojecten een beroep worden gedaan op deze depositieruimte met een vergunningaanvraag op grond van de Wet natuurbescherming. Voor onder meer het project Terrazzo in 's-Hertogenbosch is onlangs deze natuurvergunning verleend.

Strijp-S: The Cohesion Lux

In The Cohesion Lux worden 199 starterswoningen waaronder enkele 'friendswoningen' gerealiseerd. De plint van het gebouw betreft een carré met daarop twee getrapte torens welke aan de spoorzijde zijn verbonden middels een brandwerend geluidscherm. In de plint wordt een commerciële functie voorzien.

The Cohesion Lux

Abonneer op Milieutechnologie