EYE: nieuw filmgebouw aan het IJ

05-04-2012

Op 4 april opende Koningin Beatrix in Amsterdam het nieuwe gebouw EYE. EYE ligt op de noordoever van het IJ en is de thuishaven van het Filmmuseum, Holland Film, de Filmbank en het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Peutz werkte mee aan EYE: we adviseerden over de akoestiek, isolatie en de brandveiligheid.

EYE bevat state-of-the-art filmzalen, een moderne tentoonstellingsruimte, horeca, kantoorruimtes en een museumwinkel. Jaap Wijnia van Peutz: 'EYE is veel groter en lichter dan het voormalige pand van het filmmuseum. Ze kunnen nu hun hele collectie in het gebouw bewaren en tentoonstellen'.

Strak geluid
'Als het gaat om de ruimteakoestiek, hebben we alles uit de kast gehaald', aldus Wijnia. 'De wanden in de filmzalen zijn uitgevoerd als breedbandig absorberende vlakken. De bioscoopstoelen zijn ook absorberend, om het akoestische verschil tussen een volle zaal en een niet-volle zaal te beperken. Ook in de 'Arena' en in de Expositieruimte hebben we een goede akoestiek gerealiseerd, zonder afbreuk te doen aan het strakke ontwerp van de architect.'

Zwevend
Een goede akoestiek is niet mogelijk zonder goede geluidisolatie. Wijnia: 'De grote filmzaal ligt als een 'losse doos' in de staalconstructie. De geluiduitstraling naar buiten hebben we flink beperkt. Zo kan er in de 'Arena' live muziek gespeeld worden, zonder dat de buren daarvan wakker liggen.' Bij de trappen was het zaak om het loopgeluid te beperken. De vloer en de traptreden in de 'Arena', is zwevend gelegd om contactgeluid tegen te gaan.

Windtunnelonderzoek
De locatie van het gebouw, direct ten noorden van het IJ, heeft geleid tot de vraag naar het windklimaat rondom het gebouw. Om dit in kaart te brengen, heeft Peutz een windtunnelstudie uitgevoerd. De aanbevelingen uit deze studie zijn deels overgenomen bij de bouw van EYE.

Brandveiligheid
Een ander belangrijk punt bij de ontwikkeling van EYE was de brandveiligheid. Wijnia: 'Door de bijzondere vorm van het gebouw is de ontvluchting niet vanuit alle punten direct inzichtelijk. De 'Arena' en de Expositieruimte hebben een directe vluchtroute naar buiten. De filmzalen 2, 3 en 4 liggen in de buurt de achtergevel, waarheen door een brede gang gevlucht kan worden. Kortom, voor de grootste groepen zijn er zeer overzichtelijke vluchtroutes. Omdat het gebouw zo complex is, hebben we voor de brandweer verschillende aanvalsroutes in het gebouw aangegeven.'

Contactpersoon: j.wijnia [at] zoetermeer.peutz.nl (Jaap Wijnia)