Fontys Sporthogeschool Eindhoven: officiële opening

12-11-2012

Onder leiding van Tom Egbers gaven Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis op 25 oktober 2012 acte de presence om de officiële opening van de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven te vieren.

Sportzalen op de 1e verdieping
Opvallend is dat vier van de vijf sportzalen op de verdieping liggen met op de begane grond onderwijsfuncties, mediatheek en kantoren en onder de klimtoren een Auditorium. Om geluiden van (bal)sporten zoveel mogelijk in de zalen te houden en hinder in de onderwijslokalen te voorkomen zijn de vloeren van de sportruimten gerealiseerd als zware verende vloerconstructies van 300 kg/m2 die laagfrequent afgeveerd zijn op een spouw van 100 mm met daaronder een basisvloer van 500 kg/m2. Omdat de gesloten volumes van de gymzalen hiermee op de eerste verdieping gesitueerd konden worden, was op de begane grond een transparante plint mogelijk.

Voldoen aan NOC*NSF
Fontys en de gemeente Eindhoven stelden hoge eisen aan de ruimteakoestiek van de in drieën te delen sportzaal. Ook het middelste deel van de zaal moest op zichzelf optimaal geschikt zijn voor onderwijs. Hinderlijke flutterecho's moesten voorkomen worden. Geluidoverlast tussen deze zalen onderling moest beperkt worden. Met de standaard toegepaste neerlaatbare leren wanden kon hier niet aan voldaan worden en daarom is gekozen voor mobiele panelenwanden. De zalen zijn hiermee uniek in zowel een zeer goede onderlinge geluidisolatie als in ruimteakoestiek. Alle drie de zalen (dus ook de middelste zaal) voldoen aan de ruimteakoestische eisen conform NOC*NSF.

Partijen
Peutz heeft het ontwerp van Mecanoo architecten in opdracht van Fontys en de gemeente Eindhoven begeleid op de gebieden akoestiek, bouwfysica, duurzaamheid en brandveiligheid. Zie ook dit artikel.

Contactpersoon: t.vervoort [at] mook.peutz.nl (Twan Vervoort)