Omgevingswet Symposium 17 oktober 2024

09-09-2024

De nieuwe Omgevingswet: lossen we de grote uitdagingen van deze tijd lokaal op?

Wij hebben inmiddels eerste ervaringen opgedaan met het nieuwe wettelijke stelsel. De rol van alle stakeholders is fors overhoop gehaald. De besluitvorming rondom belangrijke thema’s zoals geluid, luchtkwaliteit, veiligheid is veel meer een lokale verantwoordelijkheid. Wat kunnen we verwachten van de inrichting van nieuwe omgevingsplannen (die we voorheen bestemmingsplannen noemden)? Gaan er grote verschillen ontstaan tussen gemeentelijke plannen onderling? Wij praten u graag bij over deze ontwikkelingen en onze ervaringen met de Omgevingswet. 
 

Aanmelden

Meld u aan via dit formulier of stuur een mail naar %20c.jagroep [at] peutz.nl (c[dot]jagroep[at]peutz[dot]nl) 
 

Programma donderdag 17 oktober

12.30 uur - Ontvangst en informatiemarkt
13.15 uur - Welkomstwoord | Koen van der Nat & Niels Moonen
13.30 uur - De Omgevingswet: ritme en versnelling in de ontwikkeling van Nederland | Erik BarendregtUitnodiging
14.00 uur - Omgevingslawaai: de onzichtbare dreiging voor de leefomgeving | Edwin Buikema & Jeroen van Hees
14.30 uur - Onze leefomgeving in Harmonie: aandacht voor ZZS, stikstof en water | Jasper Harbers & Paul van Vugt
15.00 uur - Pauze en informatiemarkt
15.30 uur - Componeren van de toekomst: omgaan met klimaatverandering| Stephan van den Akker
16.00 uur - Focus op lokale regelgeving: van eerste klanken tot symfonie | Irene Kalverboer
16.30 uur - Een moment van reflectie: anders kijken naar samenwerken, leidinggeven en werkgeluk | Sayma Kuipers (extern)
17.00 uur - Uitreiking boek "Geluid van Peutz" en afsluiting | Ferry Koopmans
17.30 uur - Borrel
19.00 uur - Einde
 

Sprekers

 KvdNNMEBEBjvh

Koen van der Nat    |    Niels Moonen    |    Erik Barendregt    |    Edwin Buikema    |    Jeroen van Hees

JHPvVNTBIKSK

Jasper Harbers    |    Paul van Vugt    |    Stephan van den Akker    |    Irene Kalverboer    |    Sayma Kuipers

FK

Ferry Koopmans 

Meer informatie lezingen

13.30 uur - De Omgevingswet: ritme en versnelling in de ontwikkeling van Nederland | Erik Barendregt

In Nederland worden we geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen in onze fysieke leefomgeving, zoals klimaatverandering en woningnood. Hoe kan de Omgevingswet bijdragen aan duurzame oplossingen voor deze problemen? De introductie van de Omgevingswet beloofde een inzichtelijker omgevingsrecht, met nadruk op de leefomgeving, ruimte voor lokaal maatwerk en versnelde besluitvorming. Hoe komt deze belofte in de praktijk tot uiting? Wat betekent dit voor bedrijven en voor projectontwikkeling? We bespreken de evolutie van milieuwetgeving, van de Hinderwet tot de Omgevingswet, en onderzoeken de impact van deze wet op de besluitvorming.

14.30 uur - Omgevingslawaai: de onzichtbare dreiging voor de leefomgeving | Edwin Buikema & Jeroen van Hees

Waar in Nederland is het nog stil? Steeds vaker worden we in onze woonomgeving geconfronteerd met overmatig lawaai van bijvoorbeeld voorbijrazend verkeer, windmolens, laagvliegende vliegtuigen, industrie en warmtepompen. Het is algemeen bekend dat blootstelling aan te veel geluid kan leiden tot ernstige hinder en gezondheidsklachten. Zal de recent ingevoerde Omgevingswet, die als een van haar doelen een gezonde fysieke leefomgeving nastreeft, hier verandering in brengen? Of zal het omgevingslawaai, nu gemeenten dringend op zoek zijn naar nieuwe woningbouwlocaties, in de toekomst alleen maar toenemen?

15.00 uur - Onze leefomgeving in Harmonie: aandacht voor ZZS, stikstof en water | Jasper Harbers & Paul van Vugt

De kwaliteit van het milieu en de leefomgeving in Nederland staat onder grote druk. Schadelijke stoffen vervuilen de bodem, het water en de lucht, met directe gevolgen voor mens en natuur. Om de leefomgeving weer in balans te brengen, zijn er maatregelen nodig. Strengere regelgeving en bronaanpak zijn hierbij cruciaal. Over stikstofmaatregelen is al veel gezegd en geschreven, en de Omgevingswet verandert niets aan het bestaande stikstofbeleid. Maar hoe zit het met zeer zorgwekkende stoffen, en wat kunnen we verwachten van de Kaderrichtlijn Water? Met een praktijkvoorbeeld wordt duidelijk wat er komt kijken bij het verminderen van het watergebruik van een groente- en fruitverwerkend bedrijf.

15.30 uur - Pauze en informatiemarkt

16.00 uur - Componeren van de toekomst: omgaan met klimaatverandering| Stephan van den Akker

Bent u voorbereid op de impact van extreme hitte en overstromingen op uw bedrijf? Tijdens deze presentatie bespreken we de gevolgen van klimaatverandering voor de bouw- en industriesector. We onderzoeken hoe hevige neerslag en verhoogde temperaturen het ontwerp, de werking en de veiligheid van gebouwen en infrastructuur beïnvloeden. Ontdek de risico’s van overstromingen en hitte-eilanden, en leer over effectieve klimaatadaptatie- en mitigatie-strategieën. Mis deze kans niet om te begrijpen hoe u uw projecten kunt voorbereiden op de uitdagingen van een veranderend klimaat.

16.30 uur - Focus op lokale regelgeving: van eerste klanken tot symfonie | Irene Kalverboer

De Omgevingswet biedt overheden meer vrijheid om eigen regels en ambities voor de fysieke leefomgeving te bepalen, wat resulteert in lokale variaties. Dit zal leiden tot lokale verschillen, die zichtbaar worden in Omgevingsplannen. Deze plannen vervangen de oude bestemmingsplannen en omvatten bredere regels voor onder andere duurzaamheid en klimaatadaptatie. Wat is er allemaal mogelijk, en waar zijn de verschillende regels te vinden? Onder andere deze vragen zullen aan bod komen.

Locatie

InnStyle  Innstyle
  Herenweg 55
  3602 AN Maarssen