Muziekgebouw aan ’t IJ

foto
Bart van Hoek

Het Muziekgebouw aan ‘t IJ (de opvolger van Muziekcentrum de IJsbreker) heeft als muziekcomplex voor hedendaagse muziek (waaronder ensembles, orkest, koren, dans, muziektheater) twee zalen: een concertzaal met ca. 750 stoelen en een kleine foyerzaal (ca. 125 stoelen). Het BIMHUIS maakt onderdeel uit van het Muziekgebouw aan 't IJ en heeft als centrum voor jazz en improvisatiemuziek een zaal met 200 zit- en 200 staanplaatsen. De podiumachterwand van glas met uitzicht over de stad vormt het decor van menig televisieprogramma. Verder bevat het gebouw een café restaurant, repetitieruimten en kantoren van diverse culturele instellingen.

Akoestische kwaliteit die zich internationaal kan meten op topniveau

Mede op basis van schaalmodelonderzoek is een concertzaal gerealiseerd die zich internationaal kan meten op topniveau. Recensies zijn lovend (een “fenomenale akoestiek”, “een akoestisch wonder” en “verbluffende kwaliteit”), ook in het buitenland (“exzellenter Akustik”) en ensembles en orkesten uit het buitenland komen hier graag.

Complexe installaties voor verschillende functies

De concertzaal heeft een enorme flexibiliteit met een beweegbare zaalvloer, plafond en podiumwanden. Dit realiseert een unieke variabele akoestiek, van kamermuziekensembles en middelgrote symfonieorkesten tot popmuziek en diverse bijeenkomsten met zeer flexibele zaalopstelling. De concertzaal is voorzien van unieke computerbestuurbare wandverlichting rondom, waarmee per voorstelling aparte lichteffecten verkregen kunnen worden.

Innovatieve oplossingen

Aanpassing van de akoestiek door verandering van het ruimtevolume is niet gebruikelijk. Door combinatie van een technisch plafond (ongebruikelijk in een concertzaal) en beweegbare plafonds is een voor het publiek onzichtbare aanpassing van de akoestiek gerealiseerd. Innovatief zijn de wanden waar diffusie is gerealiseerd achter een open lattenconstructie, waar tevens LED licht in is gerealiseerd.

Overige bijdragen van Peutz

Aan de hand van CFD berekeningen is zowel het klimaat in de foyer als in de concertzaal geoptimaliseerd. Voor de luchtinblaas gold een extreem lage eis. Ondersteund door cfd-studies en laboratoriumonderzoek is een specifiek luchtinblaassysteem ontwikkeld waarmee uiteindelijk een geluidniveau van 12 dB(A) gerealiseerd is. Een belangrijk thema was ook de beperking van energiegebruik in combinatie met een goed comfort. Verder is middels een windtunnel studie het windklimaat om het gebouw en bij de ingangen onderzocht. Tevens is in het kader van brandveiligheid is onder meer geadviseerd ten aanzien van compartimentering en ontvluchting.

Zie ook:
Muziekgebouw aan het IJ in Klokhuis
 

Opdrachtgever
Havenbedrijf Amsterdam
Stad
Amsterdam
Land
Nederland