Scholencampus Het Rijks vmbo en Jorismavo

foto
Rots Bouw

Scholencampus Het Rijks vmbo en Jorismavo, die de Architectuurprijs Nijmegen 2021 won, vormde een interessante multidisciplinaire uitdaging voor ons. Uitbreiding en verbetering van een bestaand gebouw, waarbij diverse elementen behouden moeten blijven, leveren altijd akoestische, bouwfysische en brandtechnisch uitdagingen op.

Jury: "Er is een school met een prachtige en bijzondere ruimtelijke kwaliteit ontstaan die er nooit was geweest in een nieuwbouw situatie”, aldus de vakjury. ,,De karakteristieken en de structuur van het bestaande gebouw zijn van harte omarmd en gezien als cadeautjes voor een nieuwe tijdslaag.” 

Binnen dit project hebben wij een adviserende rol vervuld van ontwerp tot en met de uitvoering. Op het gebied van akoestiek was de contactgeluidisolatie van de bestaande vloeren een belangrijk aandachtspunt. Dit heeft ertoe geleid dat de werkplaatsen niet in het bestaande atrium gesitueerd zijn, maar in de laagbouw aan de achterzijde. In het atrium hebben we zoveel mogelijk absorptie toegevoegd in de nieuwe wanden, om zo een optimale akoestiek te realiseren, waarbij het karakter van het atrium behouden bleef. Op het gebied van brandveiligheid hebben we op basis van inspecties op locatie maatregelen omschreven voor bestaande en nieuwe brandscheidingen. Tot slot hebben we meegedacht over de detaillering van de nieuwe HSB gevel.

Het bestaande schoolgebouw uit 1955 is getransformeerd naar een open, groene en uitnodigende scholencampus met twee zelfstandige middelbare scholen met gedeelde sportvoorzieningen.

De totale omvang betreft ca 11.000 m2 BVO, waarvan ca 7.000 m2 verbouw en ca 4.000 m2 nieuwbouw

Opdrachtgever
Mecanoo Architecten
Stad
Nijmegen