Stadhuis

foto
Peutz

Het oorspronkelijke stadhuis van Vlissingen werd gekenmerkt door een geslotenheid van het voorgebouw, slecht geconditioneerde kantoren en een donkere binnenplaats. Voor de nieuwe situatie is gekozen voor een grote transparantie van de raadzaal en overige zalen, een goede integrale conditionering van de werkplekken en een glasoverdekte binnenplaats annex burgerhal voor ontvangst en balies.

Glazen gevel en transparante vloerscheiding

De raadzaal en multifunctionele zaal in het voorgebouw zijn voorzien van een glazen gevel. Hier zijn zonwerende voorzieningen en maatregelen voor lichttempering getroffen, om mogelijke hinder door silhouetvorming te voorkomen. Het plafond van de multifunctionele zaal is uitgevoerd als de romp van een schip welke in de bovenliggende raadzaal het meubel vormt voor raadsleden en BenW. De overige vloerscheiding is transparant uitgevoerd. Met name de akoestische aspecten als geluidisolatie en ruimteakoestiek spelen hier een belangrijke rol.

Ventilatie

Door de glasoverkapping van de binnenplaats wordt een grote burgerhal gecreëerd waarin centrale receptie en balies zijn ondergebracht. Het concept van klimaatbeheersing en ruimteakoestiek is hiervoor door Peutz ontwikkeld. Door de beperkte beschikbare ruimte is voor de kantoren een concept ontwikkeld van natuurlijke ventilatie via de gevels. Door gevelroosters komt verse buitenlucht boven de plafonds. Daar vindt opmenging met warme ruimtelucht plaats alvorens de lucht via roosters in het plafond naar de ruimte stroomt. Hierdoor wordt tocht vermeden. Door de roosters in het plafond uit te voeren in gekoelde strekmetaalstroken worden te hoge temperaturen in de zomer voorkomen.

Brandveiligheid

Voor het atrium, kantoren en het specifieke deel (met raad- en trouwzaal) is tevens het concept van brand­compartimentering en ontvluchting opgezet.

Opdrachtgever
Kuiper Compagnons te Rotterdam
Stad
Vlissingen
Land
Nederland