Theater Aan de Slinger

foto
Abe van Ancum

In de zomer van 2008 is het Project Aan de Slinger opgeleverd. Het project is onderdeel van het Masterplan voor het centrum van Houten en bestaat uit een samenvoeging van een uitbreiding van het College de Heemlanden en het Cultuurcentrum Houten. Het Cultuurcentrum bestaat uit het Houtens Muziekcollectief (HMC) en het theater De Kring Houten, nu Theater Aan de Slinger. De spil van het project is een multifunctionele theaterzaal met een zaalcapaciteit van 280 stoelen. Daaromheen liggen onder meer de foyer, gecombineerde muziek/theorielokalen en ensembleruimten. De theorielokalen van het college worden gedeeld met het HMC. Daarnaast omvat de nieuwbouw lokalen voor tekenen, handvaardigheid en andere theorielokalen.

Bijdrage Peutz

Peutz maakte onderdeel uit van het ontwerpteam. De werkzaamheden van Peutz omvatten onder meer het adviseren ten aanzien van akoestiek, bouwfysica en brandveiligheid.

Het project is gebouwd langs de spoorlijn, het traject Utrecht - Den Bosch. De spoorlijn bestond tijdens de start van het project uit twee sporen, maar is inmiddels verbreedt naar 4 sporen. Om in de theaterzaal geen geluids- en trillingsoverlast van het treinverkeer te hebben, is op advies van Peutz de zaal los van de rest van de constructie op trillingsdempers opgesteld. Er zijn trillingsdempers aangebracht tussen de funderingsconstructie en zaalvloer, waarbij de rest van de nieuwbouw constructief onafhankelijk om en over de theaterzaal heen gebouwd is. Bijkomend voordeel is dat de theaterzaal daarmee zeer goed contactgeluidisolerend is opgesteld ten opzichte van andere ruimten in het gebouw, zoals de naastgelegen keuken, het voorspeel- en het slagwerklokaal. Daardoor is het gestapelde ontwerp van geluidproducerende functies mogelijk gemaakt.

De zaal is multifunctioneel inzetbaar middels een uitschuiftribune en “extra” verdiepte zitplaatsen. De zaal kan daardoor als vlakke vloerzaal gebruikt worden, maar ook als theaterzaal met een vast podium.

Opdrachtgever
Gemeente Houten
Stad
Houten
Land
Nederland