Bureau Waardenburg en ingenieursbureau Peutz organiseren op 23 april 2015 een minisymposium met tips en tricks over de oorzaken en gevolgen van de PAS, de programmatische aanpak stikstof.
Welke invloed heeft de PAS op u als overheid of onderneming?Een sterkere natuur en meer mogelijkheden voor bedrijven en gemeenten in de buurt van Natura 2000-gebieden, dat is wat de PAS belooft. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Is het dat ook? Bestemmingsplannen, bedrijfsuitbreidingen, nieuwe agrarische activiteiten- ze lopen vaak stuk op de stikstofparagraaf in de huidige vergunningsprocedure. In de meeste beschermde natuurgebieden in Nederland zit teveel stikstof in de grond en dat heeft negatieve gevolgen voor beschermde planten en dieren. In de nabijheid van een Natura 2000-gebied is het dan ook haast niet mogelijk om een nieuwe economische activiteit te ontplooien of de infrastructuur te veranderen.
Met de PAS wordt deze patstelling aangepakt. Het programma omvat herstelmaatregelen in de natuur zelf, en maatregelen die leiden tot een directe afname van stikstofuitstoot in de landbouw. Hierdoor wordt "ontwikkelingsruimte" gecreëerd voor nieuwe economische activiteiten.
De vergunningverlening wordt eenvoudiger en duidelijker. Wel is het zo dat wie er vroeg bij is, eerder de gelegenheid krijgt om een deel van de ontwikkelingsruimte te claimen. Het is zelfs zo dat het in voorkomende gevallen verstandig is om al actie te ondernemen vóór de inwerkingtreding van de PAS. Hoe dat zit hoort u op het minisymposium over de oorzaken en gevolgen van de PAS.
Aanmelden
U bent van harte welkom bij ons minisymposium op 23 april 2015 op het kantoor van Peutz in Zoetermeer, Paletsingel 2, vlakbij de A12 en op enkele minuten lopen van station Zoetermeer-Oost. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. U kunt zich inschrijven op www.indepas.nl waar u ook verder informatie kunt vinden.
Contactpersonen: a.alders [at] peutz.nl (subject: Minisymposium%20PAS) (Albert Alders) en i.wisse [at] peutz.nl (subject: Minisymposium%20PAS) (Ingrid Wisse)