Nieuwe crossdock dc TNT Express Eindhoven ontvangt BREEAM certificaat EXCELLENT

23-07-2015

Recentelijk heeft de nieuwbouw van het crossdock distributiecentrum voor TNT Express Benelux aan de Achtseweg Noord te Eindhoven het BREEAM-NL Nieuwbouw ontwerpcertificaat “EXCELLENT” (4 sterren) behaald.Bouwonderneming Goevaers & Znn B.V. ontwikkelt het gebouw in opdracht van TNT Express. TNT Express is Europees marktleider op het gebied van koerier- en expressdiensten voor de zakelijke markt. Wekelijks vervoeren 75.000 TNT-medewerkers via een wereldwijd netwerk 4,4 miljoen express pakketten, documenten en vracht naar meer dan 200 landen.

TNT Express is reeds gevestigd op verschillende locaties in Eindhoven en heeft de mogelijkheden onderzocht voor herhuisvesting. De herhuisvesting dient naast efficiëntie door het combineren van meerdere locaties onder 1 dak schaalvergroting door uitbreiding van het aantal docklocaties.

Duurzaamheidsmaatregelen

Onder begeleiding van Peutz als BREEAM Expert heeft het ontwerpteam tal van duurzaamheidsmaatregelen in het ontwerp geïntegreerd. Zo zullen op het dak zonnepanelen geplaatst worden en wordt primair gebruik gemaakt van energiezuinige (LED-)verlichting. Gekozen is voor o.a. een energiezuinige lift, elektrische laadpunten en duurzaam materiaalgebruik. De bouwplaats voldoet aan diverse duurzaamheidseisen, waardoor ook tijdens de bouw aandacht is voor het beperken en scheiden van afval, het reduceren van energie en water, veiligheid en het voorkomen van overlast voor de buurt. Tevens zijn diverse ecologische voorzieningen getroffen om de harmonie met de natuur in stand te houden. In overleg met de huurder (TNT) wordt gestreefd een breed pakket aan duurzaamheidsmaatregelen te treffen in de inrichting en exploitatie. Door toepassing van hoogfrequente verlichting, waterbesparende toiletten inclusief grijswatercircuit en duurzame installaties wordt bijvoorbeeld besparing op energieverbruik bereikt.

BREEAM Expert

Peutz is als adviseur duurzaamheid betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van het project. De BREEAM-certificering wordt door Peutz gecoördineerd en in dit kader zijn verschillende ondersteunende werkzaamheden en onderzoeken verricht. Bouwonderneming Goevaers is voornemens in augustus 2015 een BREEAM–NL Nieuwbouw oplevercertificaat Excellent te behalen.

Contactpersoon: j.hesen [at] peutz.nl (subject: Nieuwe%20crossdock%20dc%20TNT%20Express%20Eindhoven) (Jeroen Hesen)