De Meerpaal

foto
Hans van Beek

In het centrum van Dronten is begin jaren 60 de Meerpaal van architect Frank van Klingeren gebouwd. De Meerpaal was een glazen overkapping van een stadsplein waarin allerlei functies in open verbinding stonden met elkaar. Het was een grootschalige ontmoetingsplek waar mensen onder andere konden spelen, een theatervoorstelling konden bezoeken en de weekmarkt konden bezoeken. De openheid van de Meerpaal had zowel voor- als nadelen. Een nadeel was de geluidsoverlast van de verschillende functies, vandaar dat besloten werd de Meerpaal te veranderen.

De vernieuwde Meerpaal is een multifunctioneel centrum geworden. Het gebouw biedt zeer veel gebruiksmogelijkheden. De bekende functies zijn gebleven, zoals het theater, de bioscoopzaal, een grand café, vergaderzalen en het overdekte stadsplein. Nieuwe functies zijn de kleine zaal, de bibliotheek, de ruimtes voor lessen in muziek, dans, drama en beeldende kunst, de ontmoetingsruimten voor jongeren en senioren en expositiemogelijk­heden op verschillende plekken in het gebouw.

Akoestische voorzieningen

De zalen onderling en de muziekschool zijn akoestisch van elkaar gescheiden, zodat geen sprake is van geluidsoverlast. Bij Theater de Meerpaal, bestaande uit een grote en een kleine zaal, zijn de zalen akoestisch ontkoppeld van de rest van de Meerpaal en van elkaar door het toepassen van een dilatatie. Om in de grote en kleine zaal een goede zaalakoestiek te verkrijgen zijn op de wanden en het plafond akoestische voorzieningen aangebracht. De grote zaal heeft een akoestiek geschikt voor spraak en opera. In de kleine zaal is een variabele akoestiek verkregen door het toepassen van uitschuifbare gordijnen zodat hij kan worden gebruikt voor theater en muziek. In het Centrum voor Kunstzinnige Vorming was het niet overal mogelijk alle ruimtes akoestisch van de zalen te ontkoppelen door toepassen van een dilatatie, vandaar dat in de muzieklokalen achter de grote en kleine zaal een doos-in-doos constructie is toegepast. Ook de slagwerkruimte en de ensemble ruimte is voorzien van een doos-in-doos constructie.

 

 

Opdrachtgever
Gemeente Dronten
Stad
Dronten
Land
Nederland