Niet het nieuwe normaal alsjeblieft

De afgelopen maanden zijn we massaal gaan thuiswerken. En hoe verrassend: dat bleek heel goed te gaan. Sommige collega's vonden het heerlijk, geen reistijd en geen afleiding. Hebben we dat kantoor nog wel nodig dan? Ik denk van wel. Na een aantal weken thuiswerken, beeldbellen en online vergaderen blijkt dat werken vanuit huis heel efficiënt kan zijn, maar er ontbreekt naar mijn mening iets. Iets essentieels. Namelijk inspiratie. Even sparren, klagen over de automatenkoffie. Klein vraagje tussendoor aan een collega. Ik pleit voor een uitgebalanceerde dosis inefficiëntie.
 

Lange termijn visie wint altijd
Goede cijfers en resultaten zijn uitstekend voor de korte termijn. Maar iedere ondernemer weet dat je niet alleen kan blijven doen wat je doet. Om competitief te zijn en te blijven heb je innovatie nodig. En in ons geval is dat onderdeel van ons werk. We zijn dienstverleners én ingenieurs. En de beste ideeën ontstaan meestal niet achter een bureau. De mooiste innovaties zijn vaak een bijproduct van een gefaald ontwikkeltraject van iets totaal anders. Innovaties en ideeën ontstaan uit irritaties, uit toevalligheden, uit inefficiëntie. Dat moeten we dus koesteren. We hebben behoefte aan mensen om ons heen, samen achterover leunen. Laat ons weer naar kantoor gaan en af en toe inefficiënt zijn.

Het oude kantoorleven is passé
Laat ons weer naar kantoor gaan. En misschien niet de ouderwetse vijf dagen per week, maar met een betere balans tussen efficiënt, geconcentreerd werken en ontmoeting, overleg en inspiratie. Af en toe in de file neem ik op de koop toe. Voor creativiteit hebben we prikkels nodig, en mij gaat dat beter af als ik niet steeds in dezelfde omgeving ben. Wat hebben we nodig voor de balans tussen efficiënt geconcentreerd werken én ontmoeting, overleg en inspiratie? Open kantoren, flex- en hangplekken of vergaderarena's? Geen idee. Volgens mij moet je mensen ruimtes bieden die passen bij de activiteit die ze verrichten. Hoe de verdeling van deze ruimtes eruit ziet? Dat zal voor elke organisatie anders zijn. De keukentafel heb ik in ieder geval lang genoeg kunnen bestuderen.

Het kantoor van de toekomst
Het spreekt voor zich dat een kantoor veilig en gezond moet zijn, net als de bus, trein en metro die we nemen om op kantoor te komen. We kunnen u daar prima bij helpen, die gezonde en veilige omgeving. Wat zijn de eisen die we moeten stellen aan het kantoor van de toekomst? We hebben al een artikel gewijd aan ventilatie op de werkvloer. Maar wat zijn de nieuwe eisen voor akoestiek en binnenklimaat? Als ik straks op de racefiets spring voor een rondje door de polder, zal ik er eens rustig over nadenken.

Casper Esmeijer

Casper Esmeijer
Adviseur bouwfysica / directeur Peutz