Scheepvaart en Transport College

foto
Jeroen Musch

Het Scheepvaart- en Transportcollege is een internationaal kenniscentrum dat op alle niveau’s (VMBO, MBO en HBO) onderwijs verzorgt aan ruim 2000 leerlingen. Daarnaast vindt er volwasseneneducatie plaats en zijn er trainingen voor professionals. Het college verzorgt onderwijs voor de gehele transportketen in de haven. Verder wordt er onder meer software voor simulatiesystemen van kranen en schepen ontwikkeld.

Het gebouw is gelegen op een spectaculaire locatie aan de Nieuwe Maas, op de hoek van de Lloydpier. De nieuwbouw van het Scheepvaart- en Transportcollege bestaat uit hoogbouw met hoofdzakelijk onderwijsruimten en een lager bouwdeel waarin o.a. de praktijklokalen, ruimten met kraan- en scheepssimulatoren, een machinekamer met scheepsmotoren, werkplaatsen, een mediatheek, en een exporuimte gehuisvest zijn. Tevens biedt het gebouw uitgebreide sportvoorzieningen zoals sportzalen, squashzalen, aerobics, en fitness. In het gebouw bevinden zich verder facilitaire en commerciële ruimten als een studentenkantine, een restaurant voor medewerkers, een winkel, een café en overige ruimten. Boven in het gebouw is een congreszaal en onder het gehele gebouw ligt een parkeergarage van 2 lagen.

Advisering door Peutz

Peutz heeft geadviseerd gedurende de ontwerp- en uitvoeringsfase inzake de aspecten akoestiek, bouwfysica, brandveiligheid, binnenklimaat en buitenklimaat (windhinder). Hierbij is onder andere veel aandacht besteed aan de akoestiek in de sportruimten en de geluidisolatie tussen onderwijs enerzijds en sportzalen anderzijds.

Daarnaast is er geadviseerd over de opstelling van de scheepsmotoren met het oog op geluid en trillingen naar de rest van het gebouw en geluid naar de omgeving. Ook is er advies gegeven over de opstellingen van diverse simulatoren (o.a. kraansimulatoren en straddlecarrier) i.v.m. trillingen, geluid naar de omgeving ten gevolge van diverse specifieke opstellingen en van gebouwinstallaties, geluid ten gevolge van regen en wind, de zaalakoestiek van de congreszaal, de elektroakoestische installatie van de congreszaal en leerlingenkantine, de lucht- en waterdichtheid van de gevelelementen, de zontoetredingsfactor van de gevel, en het verrichten van TO-berekeningen (temperatuuroverschrijdingen) voor bijzondere situaties.

Opdrachtgever
Scheepvaart en Transportcollege te Rotterdam
Stad
Rotterdam
Land
Nederland