Station Bijlmer ArenA

foto
Frank Greiner

Het Station Amsterdam Bijlmer ArenA is een trein- en metrostation in het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam, vlakbij het beroemde Amsterdam ArenA stadion en de Heineken Music Hall. Het treinstation is een van de grootste van Nederland. Het oorspronkelijke station werd in 1971 geopend als een eenvoudige halte langs de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. In maart 1967 werd het vervangen door een nieuw station in combinatie met een metrohalte. Vanaf 2000 is er gebouwd aan weer een nieuw station met in totaal acht sporen en een busstation onder de perrons. Op 17 november 2007 is dit station, Amsterdam Bijlmer ArenA, officieel geopend door Prinses Maxima. Het complex is in 2008 uitgeroepen tot BNA-gebouw van het jaar.

Windtunnelonderzoek

Het windtunnelonderzoek door Peutz heeft zich gericht op het windklimaat op de perrons en in de directe omgeving van het station. Verder zijn in de windtunnel metingen verricht om de windbelasting op de overkapping vast te kunnen stellen. Met de resultaten van dit onderzoek is het ontwerp van Arcadis verder uitgewerkt.

Verdere advisering

Ook is er onderzoek gedaan naar het binnenklimaat in de winkels en horeca onder het station in relatie tot mogelijke koudebruggen als gevolg van verschillende opties voor de constructie van het station. Verder is er onderzoek gedaan naar geluidbelasting op de gevels en de daarmee samenhangende geluidniveaus in vergadercentra.

Opdrachtgever
ProRail Utrecht, Gemeente Amsterdam
Stad
Amsterdam
Land
Nederland