World Trade Center

Het World Trade Center Amsterdam is oorspronkelijk gebouwd in de jaren tachtig. In 2002 is het complex geheel gerenoveerd en uitgebreid met nieuwe, volledig glazen gevels, een enorm golvend glazen dak en een nieuw interieur. Momenteel gebruiken meer dan driehonderd internationaal actieve ondernemingen met vertegenwoordigers van ongeveer dertig nationaliteiten de 125.000 m² kantoorruimte.
In 2004 is de nieuwe 40.000 m² grote H-toren, met een hoogte van 105 meter opgeleverd. Deze toren heeft een dubbele huidgevel waardoor het mogelijk was om zonwering in de spouw te bevestigen op alle achtentwintig verdiepingen zonder het risico dat deze kapot zou waaien.

Bijdrage van Peutz

In de windtunnel zijn de lokale winddrukken op de gevels en de krachten en buigmomenten op de draagconstructie van de H-toren gemeten. Dit laatste vanwege de geringe diepte van de betonnen kern van deze slanke toren. Uit deze metingen is gebleken dat de H-toren qua windbelasting profiteert van de oriëntatie van het grootste geveloppervlak, dat niet loodrecht op de overheersende windrichting staat, alsmede van de dichte stedelijke ontwikkelingen van de Zuidas richting het zuidwesten.

Opdrachtgever
Maatschappen WTC Amsterdam
Stad
Amsterdam
Land
Nederland