De Universiteit Leiden is gestart met de bouw van de Bètacampus voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. In het gebouw worden hoogwaardige laboratoria gerealiseerd. Als één van de eerste laboratoria krijgt het gebouw het BREEAM certificaat "very good".
Duurzaam gebouw
De doelstelling van de Universiteit Leiden met betrekking tot duurzame huisvesting is vertaald naar de realisatie van een gebouw met een BREEAM-certificaat "very good". Voor een gebouw dat hoofdzakelijk uit laboratoria bestaat is dat geen eenvoudige opgave. Het is dan ook één van de eerste laboratoriumgebouwen met dit predicaat.
Veiligheid en gezondheid
Een van de speerpunten binnen BREEAM is gezondheid, waarbij de gehele levensduur van een gebouw wordt beoordeeld. Daarnaast legt de Universiteit Leiden de lat voor veiligheid hoog. Het gebouw moet een veilige en gezonde werkomgeving bieden voor de medewerkers en studenten, ook in de toekomst. Die toekomst is nog ver: pas over 10 jaar is het gehele project gereed. Om die reden worden meer maatregelen getroffen dan strikt vereist, vooruitlopend op toekomstige ontwikkelingen. Nog voordat de bouw gestart is, is het calamiteitenplan al doorgedacht, voor de verschillende fasen. Dit illustreert een opdrachtgever met een blik die verder vooruitziet dan alleen naar de verhuizing.
Luchtkwaliteit en windtunnelonderzoek
Ook voor de directe omgeving wordt naar de veiligheidsaspecten gekeken. Zo is de luchtverspreiding van de afblaaslucht inzichtelijk gemaakt met een windtunnelonderzoek en hebben we nauwgezet in kaart gebracht welke invloed de verschillende gebouwen op elkaar hebben voor wat betreft de afgeblazen lucht. Niet alleen de uiteindelijke situatie is onderzocht, maar elke fase tussen de bestaande en de eindsituatie.
Chemicaliën en nucleïden
Voor een aantal bijzondere ruimten worden extra maatregelen genomen. De opslagruimte voor chemicaliën is explosieveilig uitgevoerd met een verhoogd veiligheidsniveau. Voor het radioactieve nucleïden-lab is een containment principe toegepast. Bij een calamiteit wordt de ruimte hermetisch afgesloten zodat de stoffen binnen de lab-ruimte blijven, ook in geval van brand.Wat doen wij?
Voor de gebouwen, het centrale atrium en de parkeerkelder hebben we het brandveiligheidsconcept ontwikkeld. Daarin zijn maatregelen omschreven voor de veiligheid van mensen, de gefaseerde ontruiming, de tijdige alarmering van de bedrijfshulpverlening en het beperken van schade aan onderzoeksopstellingen en gebouw. Het aanvalsplan is afgestemd met de brandweer, ook voor de toekomstige fasen. In de windtunnel is onderzoek gedaan naar luchtverspreiding rondom de gebouwen met behulp van een schaalmodel van het complex.
Voor meer informatie over de campus zie: www.betacampusfwn.nl
Contactpersoon: b.snoeij [at] peutz.nl (subject: Start%20bouw%20B%C3%A8tacampus%20FWN%20Universiteit%20Leiden) (Basjan Snoeij)