Plein '44

Het nieuwe Plein '44 in Nijmegen heeft de afgelopen jaren een grote metamorfose ondergaan. De complexe binnenstedelijke inpassing heeft geleid tot bijzondere oplossingen. Het plein oogt nu intiemer dan voorheen en is weer helemaal up-to-date.

Bijzondere woningen

De nieuwbouw bevat naast de reeds in gebruik genomen commerciële ruimten ook appartementen, penthouses en een aantal bijzondere stadswoningen. Deze stadswoningen hebben een eigen terras en grenzen aan een binnentuin, gelegen op het dak van een groot winkelpand. Onder het plein is voor de bewoners een nieuwe, ruime parkeergarage gerealiseerd.

Wederopbouw

De naam van het plein verwijst naar het bombardement in 1944 waarbij het centrum van Nijmegen werd verwoest. Direct na de oorlog is het plein ontworpen als ontmoetingsplek, met winkels en horeca. Bij de detaillering van de nieuwe gebouwen is door architectenbureau Soeters Van Eldonk gebruik gemaakt van typische Nijmeegse wederopbouw thema's, om aan te sluiten bij de bestaande bebouwing aan het plein.

Bijdrage van Peutz

Peutz heeft in opdracht van ontwikkelaar ING Real Estate, naast bouwfysica en akoestiek ook een belangrijke bijdrage mogen leveren aan de brandveiligheid van het project. Zo hebben we het brandveiligheidsconcept van de parkeergarage ontwikkeld en hebben daar CFD-berekeningen voor uitgevoerd. We hebben ook uitgebreid gekeken naar de bereikbaarheid voor de brandweer. De geluidwering van de woningen aan de zijde van het busstation is onderzocht, waarbij de gevel zodanig is ontworpen dat voor de bewoners een comfortabel binnenklimaat ontstaat.

Opdrachtgever
ING Real Estate
Stad
Nijmegen
Land
Nederland