De meeste gebouwen hebben brandveiligheidsinstallaties die mede zorg dragen voor een brandveilig gebouw. Het goed vastleggen van de uitgangspunten van zo'n installatie waarborgt een doelmatig ontwerp en voorkomt uitvoeringsfouten. Daarvoor dient een zogenaamd UPD of PvE.
Uitgangspuntendocumenten (UPD) en Programma's van Eisen (PvE)
In een UPD/PvE worden de cruciale randvoorwaarden waaraan de brandveiligheidsinstallatie, bijvoorbeeld een brandmeld- en ontruimingsinstallatie in een kantoorgebouw of een lichtschuimblusinstallatie in een opslagvoorziening voor gevaarlijke stoffen, moet voldoen vastgelegd. Dit betreft installatietechnische uitgangspunten, maar ook bouwkundige en gebruiksmatige randvoorwaarden.
Het UPD of PVE wordt vervolgens aan de eisende partijen, bijvoorbeeld de gemeente/brandweer, en opdrachtgever ter goedkeuring voorgelegd. Met deze goedkeuring vormt het document de basis voor het verdere detailontwerp van de beveiligingsinstallatie. Voor de gangbare beveiligingsinstallaties stellen wij deze UPD's op, waaronder: brandmeldinstallaties, ontruimingsalarminstallaties, traditionele sprinklerinstallatie en rook- en warmteafvoerinstallaties.
Naast deze meer traditionele installaties worden watermistinstallaties steeds meer toegepast en vanuit de industrie is er vanwege recente ontwikkelingen grotere vraag naar de toepassing van blusschuiminstalalties.
Watermistinstallatie
Bij renovatie worden steeds vaker zogenaamde watermistinstallaties toegepast. Dit type installatie blust een brand met een nevel van druppels die veel fijner zijn dan de druppels van een traditionele sprinklerinstallatie. Het voordeel van deze installaties is dat vanwege de hoge werkdruk de leidingen relatief dun zijn. Daarnaast is voor een blussing minder water benodigd. Hierdoor is de toepassing van een watermistinstallatie bijvoorbeeld interessant in renovatieprojecten, waarbij doorgaans geen/weinig ruimte is om de leidingen weg te werken en er eveneens geen mogelijkheden zijn om een grote waterbuffer aan te leggen. De voorwaarden waaraan een watermistinstallatie moet voldoen worden ook vastgelegd in een UPD/PvE. In tegenstelling tot traditionele sprinklerinstallaties die op basis van normen (NEN/NFPA/FM) kunnen worden gedimensioneerd, is een watermist een zogenaamde 'performance based' installatie. Dat wil zeggen dat het ontwerp van de installatie wordt gebaseerd op 'life-scale' testen die voor specifieke toepassingen zijn uitgevoerd. Betreffende installatievoorschriften zijn vastgelegd in zogenaamde "Diom's".
Schuiminstallatie
Industriële opslagvoorzieningen voor gevaarlijke stoffen moeten veelal een automatische blusinstallatie hebben. Een traditioneel sprinklersysteem is niet zonder meer toepasbaar voor dergelijke opslagvoorzieningen. Dit vanwege de mogelijke reactie van de gevaarlijke stoffen met het bluswater, de zware eisen aan nablussing en het risico op contaminatie van de bodem door vervuild bluswater. In dergelijke gevallen wordt daarom vaak gekozen voor een zogenaamde lichtschuimblusinstallatie. Een dergelijke installatie wordt zo ontworpen een aangelegd dat de opslagvoorziening (magazijn) volledig wordt vol geschuimd, waardoor de brand wordt geblust. Dit vol schuimen van het magazijn vindt plaats in een tijdbestek van enkele minuten na activatie van het systeem door een brandmeldinstallatie.
Wat wij doen
Peutz ondersteunt u bij de keuze voor een passend blussysteem en het functionele ontwerp ervan. Ten behoeve van onze advisering investeren wij continu in de ontwikkeling van kennis over blussystemen. Zo heeft Arjan Tijink van ons bureau recent de opleidingen Watermist- en Blusschuimsystemen met een diploma afgerond. Onze kennis over brandveiligheidsinstallaties wordt dagelijks toegepast bij het maken van het functioneel ontwerp van blusinstallaties en het opstellen van UPD's. Onze UPD's blijken door de goede leesbaarheid en de heldere structuur in de praktijk soepel geaccepteerd door het bevoegd gezag.
Contactpersoon: a.tijink [at] peutz.nl (subject: Brandveiligheidsinstallaties%20-%20uitganspunten%20en%20ontwikkelingen) (Arjan Tijink)