BREEAM Excellent certificaat voor FIRST Rotterdam

06-06-2012

Het kantoorgebouw FIRST in Rotterdam heeft het BREEAM-NL Excellent certificaat voor duurzaamheid behaald. Het certificaat is op de PROVADA uitgereikt aan de ontwikkelaar FIRST CV. Peutz heeft als BREEAM-NL Expert FIRST begeleid.

Recht tegenover het station
Recht tegenover het nieuwe Rotterdam Centraal markeert First Rotterdam straks de entree naar de binnenstad. De 125 meter hoge First Tower zal een prominente plaats innemen in de Rotterdamse skyline. De duurzaamheid van het pand uit zich op meerdere manieren. De optimale ligging ten opzichte van het openbaar vervoer is er één van.

Duurzame energie
Het gebouw wordt voorzien van een warmte- en koude opslag systeem in de bodem (WKO) en voorziet zo duurzaam in zijn warmte- en koudebehoefte. Ook wordt elektriciteit opgewekt met PV-cellen op het dak.

Duurzaam materiaalgebruik
Er wordt veel aandacht besteed aan duurzaam materiaalgebruik. Er wordt bijvoorbeeld puingranulaat ingezet om de vraag naar nieuw beton te reduceren. Al het toegepaste hout is voorzien van een FSC keurmerk en tevens worden de materialen betrokken bij leveranciers met een ISO 14001 certificaat, waarmee een verantwoorde herkomst van deze materialen wordt gegarandeerd.

Ecologie en water
Waterverbruik wordt gereduceerd door toepassing van een grijswater circuit voor spoeling van de toiletten. Op het dak wordt een groen dak voorzien. Een ecoloog heeft het project geadviseerd over duurzame maatregelen in het kader van ecologie. Zo worden nestkasten voor diverse vogels voorzien op het terrein en het gebouw.

Meer informatie is te vinden op www.firstrotterdam.nl

Betrokken partijen
Opdrachtgever: FIRST CV, een coöperatie tussen MAB Development en Maarsen Groep. Architect: Architecten Cie, Amsterdam. Peutz heeft als integraal adviseur bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid en duurzaamheid voor FIRST de BREEAM NL Expert rol vervuld.

 Contactpersoon: j.hesen [at] peutz.nl (Jeroen Hesen)