Herinrichting Robert Schumanplein Brussel

11-04-2022

Het Schumanplein in Brussel is een rotonde, voornamelijk bestemd voor verkeersafwikkeling. Via een herinrichting wil men dit iconische hart van de Europese wijk een nieuw gezicht geven en er een echte ontmoetingsplaats van maken voor de inwoners van Brussel, het publiek van de Europese instellingen en toeristen. Een voetgangers- en fietsvriendelijke plein met minder plaats voor de auto, hieronder zie je hoe het Schumanplein eruit gaat zien.
Schumanplein2

De rotonde krijgt een nieuwe luifel die past bij de uitstraling van de omliggende gebouwen. Omdat zich onder deze luifel ook een tunnel en metro-ingangen bevinden, is ons gevraagd om in ons Laboratorium voor Windtechnologie onderzoek te doen naar de maximaal optredende windbelastingen op deze onderliggende constructies via de funderingen van de luifel. Wij bouwen daarvoor een schaalmodel van dit iconisch stukje Brussel om het in onze windtunnel te testen.

Schumanplein

Peutz heeft daarvoor de windbelastingen op de luifels met behulp van onze 6-componenten balans bepaald. Doordat de aan het plein gelegen bebouwing is gemodelleerd op de draaischijf, worden alle directe omstromingseffecten van de omliggende bebouwing meegenomen in het onderzoek. Vervolgens zijn voor alle windrichtingen de belastingen bepaald en via een post-processing teruggerekend naar ultieme belastingen met een terugkeerperiode van 50 jaar.

De werkzaamheden starten eind 2022.

Schumanplein3