Realisatie van windmolenparken wordt vaak bemoeilijkt door een geringe acceptatie ervan vanuit de woonomgeving. Horizonvervuiling, geluidoverlast en schaduwwerking zijn de meest genoemde bezwaren. In Zaanstad hebben ze daar iets slims op gevonden.
Project Zaanstad
In Nederland speelt windenergie een grote rol bij de opwekking van duurzame energie. Om draagvlak te creëren bij omwonenden, wordt door de gemeente Zaanstad aan een plan gewerkt voor het terugbouwen van een zestal historische windmolens op een momenteel verruigd en grotendeels onbebouwd schiereiland in de rivier de Zaan. De molens, die qua uiterlijk identiek zullen zijn aan hun voorgangers, zullen per stuk jaarlijks zo'n 320.000 kWh aan groene stroom leveren. Op het schiereiland zullen tevens, als onderdeel van het plan, woningen worden gerealiseerd. In tegenstelling tot het gebruikelijke beeld bij de presentatie van windmolenprojecten, blijken de reacties vanuit de (woon)omgeving zeer positief te zijn.
Geluidonderzoek
Om een en ander ook akoestisch inpasbaar te maken hebben wij een geluidonderzoek (prognoseonderzoek) uitgevoerd waarbij, voor een aantal varianten, de geluidbelasting ten gevolge van de molens ter plaatse van de geprojecteerde woningen is berekend. Ten behoeve van het onderzoek zijn hierbij, bij verschillende windsnelheden, geluidmetingen uitgevoerd aan een bestaande historische windmolen die qua afmetingen, opbouw en wieksysteem vergelijkbaar is met het type molen zoals deze in de gemeente Zaanstad wordt voorzien. De berekende geluidniveaus (Lden en Lnight) zijn hierbij getoetst aan de specifieke geluidvoorschriften voor windmolens zoals vermeld in het Activiteitenbesluit. Mede op basis van de onderzoeksresultaten kan verdere planvorming plaatsvinden.
Contactpersoon: g.vanleemput [at] peutz.nl (subject: %5Bwebsite%5D%20Windmolens) (Guido van Leemput)