Koningin Maxima opent nieuw Fries Museum

17-09-2013

Op vrijdag 13 september opende Hare Majesteit Koningin Máxima het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden. Op deze eerste dag zijn 8132 mensen komen kijken naar het gebouw en de tentoonstellingen. Het museum is ontworpen door Hubert-Jan Henket van Bierman Henket architecten.

Aanleiding voor de nieuwbouw vormde het legaat van de Friese architect Abe Bonnema, die bij zijn dood in 2001 een bedrag van 18 miljoen euro naliet voor een nieuw te bouwen Fries Museum. Het museum is binnen planning en binnen budget opgeleverd en heeft sinds zaterdag 14 september zijn deuren voor het publiek geopend.

Exposities

Alle iconen van de Friese cultuur zijn in het nieuwe museum te zien, van het zwaard van Grutte Pier, Mata Hari, de Hindelooper kamer en schilderijen van Gerrit Benner tot de celdeur van het Huis van Bewaring die centraal stond bij de overval in 1944. Bovendien is er werk te bewonderen van hedendaagse Friese en (inter)nationale kunstenaars en toonaangevende ontwerpers.

Prominente plek in het centrum

Het Fries Museum staat op de nieuwe locatie letterlijk middenin de stad, met uitzicht op terrassen, de vrijdagmarkt of de kermis. De hal is voor iedereen vrij toegankelijk. Klanten van de markt ontmoeten elkaar voor een kop koffie en gebruiken het museum als doorgang naar de parkeergarage. Het Fries Museum heeft ook gezelschap van filmhuis Slieker Film, dat in drie zalen films programmeert. Zie ook de website van het museum.

Wat deden wij?

Peutz adviseerde over de bouwfysica, akoestiek en brandveiligheid van het nieuwe museum en het filmhuis.

Contactpersoon: c.esmeijer [at] peutz.nl (subject: bericht%20Fries%20Museum%20n.a.v.%20website) (Casper Esmeijer)